Hlavní obsah

Vítězové fotosoutěže si vyzkouší roli zámeckých zaměstnanců

Novinky, Zdeňka Kalová

Státní zámek Litomyšl má novou fotografickou soutěž pro návštěvníky na téma Veselo na zámku. K účasti stačí do 28. října poslat na adresu veselonazamku@seznam.cz vtipnou fotografii z návštěvy litomyšlského zámku.

Foto: Zdeňka Kalová

Veselo na zámku

Článek

Hrajeme o rodinné volňásky na zámek na rok 2015, knihy z produkce Národního památkového ústavu, které mapují denní život aristokracie, publikace o českých hradech a zámcích, drobné upomínkové předměty z Litomyšle, ale hlavně o zážitkovou cenu pro odvážné a vtipné návštěvníky: o možnost zažít den na zámku jako jeho zaměstnanec.

Vítězové si budou moct zkusit v kostýmech doprovázet průvodce a skupiny návštěvníků, prodávat vstupenky, podívají se do míst, kam se běžně návštěvník nedostane nebo budou večer zavírat zámecké pokoje. Pokud se umíte bavit a jste pro každou legraci, zkuste si zasoutěžit o možnost stát se na den zámeckým zaměstnancem.

Zámek v Litomyšli je vzácnou ukázkou úpravy italského renesančního paláce pro podmínky zaalpských zemí. Byl postaven v 60. - 80. letech 16. století Vratislavem z Pernštejna jako dar pro milovanou ženu Marii Manrique de Lara. Pernštejnské renesanční sídlo doplnily v 17. a 18. století barokní úpravy provedené dalšími majiteli – Trauttmansdorffy a Waldstein–Wartenbergy, za účasti předních barokních umělců. Unikátem je dochované rodinné zámecké divadlo z roku 1797. V roce 1999 byl zámek zapsán na Seznam světového dědictví UNESCO.

Zajímavé příběhy aristokratických obyvatel vypráví nová portrétní galerie v reprezentačních pokojích západního křídla, která byla do litomyšlského zámku zapůjčena z mnoha depozitářů Čech a Moravy. Návštěvníci si je mohou prohlédnout během klasické hodinové prohlídky nejhezčích pokojů.

Zámek je také obklopen dvěma zahradami pro případ dobrého počasí a shlíží na historické město, jehož podloubím lemované náměstí má historii ještě delší.

Reklama

Výběr článků

Načítám