Hlavní obsah

Vítězem listopadové soutěže suchých vín Rulandské modré z Velkých Pavlovic

Novinky, Kateřina Martykánová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úterý 5. listopadu se ve Valticích konalo další letošní hodnocení vín Unie enologů ČR. O zařazení do stovky exkluzivních suchých vín soutěže Suchá vína online usilovalo tentokrát 11 vzorků. Nejvíce členy unie zaujalo Rulandské modré ze Šlechtitelské stanice vinařské z Velkých Pavlovic.

Foto: Kateřina Martykánová
Článek

Během setkání Unie enologů degustovali členové 7 vzorků bílých a 4 vína červená. „Šampionem“ se stal výběr z hroznů Rulandské modré barrique ročník 2015 ze Šlechtitelské stanice vinařské Velké Pavlovice, které získalo 91,5 bodu a zařadilo se tak na 7. pozici v žebříčku stovky nejlepších suchých vín. Degustovaná vína opět musela dosáhnout minimálně 85 bodů ze 100, což se podařilo jen šesti z nich.

Předseda Unie enologů ČR ohodnotil toto víno plným počtem, tedy 100 body. „Líbila se mi na něm koncentrovanost odrůdy. Je to typický zástupce Rulandského modrého ve vysoké vyzrálosti, udělaný přes barikový sud,“ zdůvodnil své rozhodnutí Mojmír Baroň a dodal, že se jedná o víno, které je velice elegantní, noblesní a jednoznačně jej ještě čeká dlouhý vývoj.

Vítězné Rulandské modré pochází z viniční tratě Nadzahrady ve Velkých Pavlovicích. „U všech našich červených vín v přívlastkové řadě nazvané po Christianu Carlu André jsme si stanovili cíl prodávat vína, která minimálně dva roky leží na sudu. Předpoklady k tomu mají nejen zmíněné polohy, ale i velká výsadba modrých odrůd, díky které můžeme každoročně připravovat vína na reservu,“ uvedl enolog vinařství Libor Jestřáb.

„V ročníku 2015 jsme hrozny pro tuto šarži sklízeli koncem října. Jak je u nás zvykem, tak vinifikace probíhala bez přidání kvasinek, taninů, či enzymatických látek. Od ledna 2016 potom víno leželo ve velkých dubových sudech o objemu 1500 litrů a poté ještě 14 měsíců v sudech typu barrique. V březnu 2018 se pak víno opět spojilo ve velkých sudech. Jeho první lahvování přišlo až v červnu tohoto roku,” doplnil.

Přestože Rulandské modré ze Šlechtitelské stanice vinařské získalo poměrně vysoké bodové hodnocení, prvenství s 95,24 body v soutěži stále drží Pinot Noir, výběr z hroznů z roku 2011 z vinařství Vinselekt Michlovský. Listopadové hodnocení bylo již osmnáctým za dobu existence Unie enologů. Celkem bylo posuzováno 202 vín, z nichž 121 bylo zařazeno do žebříčku stovky nejlepších vín soutěže Suchá vína online.

Tato v České republice nejnáročnější soutěž hodnocení vín je založena na systému plovoucího výběru 100 nejlepších moravských a českých vín. U každého vína hodnotí komise složená z přítomných členů unie nejen senzorické vlastnosti, ale také jeho momentální kondici a chování vína v čase hodnocení z velké sklenice, kde vynikne vrstevnatost a potenciál vývoje včetně vhodnosti ke snoubení v gastronomii. Vína se bodují způsobem vylučující alibismus a všechna hodnocení se počítají do průměru.

Do výběru mohou být následně zařazena pouze vína, která dosáhnou 85 bodů. Platí také, že vína s vyšším bodovým hodnocením nahrazují v systému ta s hodnocením nižším.

„Posláním soutěže je návrat moravského vinařství ke komplexním suchým bílým i červeným vínům plně srovnatelným s velkými vína Evropy a celého světa,“ dodává Mojmír Baroň.

Další informace na www.unieenologu.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám