Hlavní obsah

Vítěze 57. ročníku celostátního kola Fyzikální olympiády čeká mezinárodní klání ve Švýcarsku

Novinky, Lenka Hatlapatková

Ve dnech 2. až 5. února se v Bílovci a Ostravě uskuteční celostátní kolo 57. ročníku Fyzikální olympiády kategorie A, v němž bude soutěžit 49 středoškolských studentů z celé České republiky. Letošní ročník organizuje společně s Jednotou českých matematiků a fyziků Gymnázium Mikuláše Koperníka v Bílovci.

Foto: Archiv Gymnázia Mikuláše Koperníka v Bílovci
Článek

„Pořádání celostátního kola bereme jako příležitost představit mladým lidem z celé republiky nejen naše gymnázium, které letos slaví 70. výročí svého založení, ale také  Moravskoslezský kraj jako místo tradičně zaměřené na technické vzdělávání, jehož součástí je samozřejmě i fyzika. Proto mě těší, že se vedle prezidenta republiky a dalších osobností ujal záštity nad akcí také hejtman Moravskoslezského kraje a že jsme ke spolupráci získali ty nejlepší možné partnery,” informoval Vít Schindler, ředitel Gymnázia Mikuláše Koperníka v Bílovci.

Řešením teoretických úloh se budou studenti zabývat ve Světě techniky v Dolních Vítkovicích a experimentálním úlohám se budou věnovat na půdě Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava.

„Tady je čeká i návštěva vědecko-výzkumných laboratoří Národního superpočítačového centra IT4Innovations a odborné přednášky,” uvedl Vít Schindler a dodal, že vítězové celostátního kola budou reprezentovat republiku na 47. ročníku Mezinárodní fyzikální olympiády, které se bude v červenci konat ve Švýcarsku a Lichtenštejnsku.

Vítězství v celostátním kole olympiády je výrazným plusovým bodem v životopisech zájemců o studium na prestižních vysokých školách orientujících se na technické vzdělávání, výzkum a vývoj. To potvrzuje Ivo Vondrák, rektor VŠB - TU Ostrava, který je jednou z osobností, jež záštitu na touto akcí převzaly.

„Pro naši vysokou školu se stala orientace na výzkum a vývoj klíčovým tématem jejího budoucího rozvoje. A ten stojí právě na talentovaných mladých lidech, které se snažíme zapojit do výzkumné činnosti. To je také hlavní důvod, proč podporujeme především olympiády v oblasti fyziky a matematiky, které jsou z pohledu naší profilace klíčovými obory. Pevně věřím, že řadu účastníků soutěže přesvědčíme, aby k nám přišli studovat atraktivní obory, například výpočetní vědu nebo nanotechnologii,” řekl Ivo Vondrák.

Podobného názoru je i Pavel Tuleja, rektor Slezské univerzity v Opavě: „Díky podobným aktivitám jsme schopni mezi středoškolskými studenty objevit mnoho talentovaných mladých lidí, kteří mohou své zájmy rozvinout v rámci vysokoškolského studia, a to třeba i na Slezské univerzitě, kde v Ústavu fyziky působí řada špičkových odborníků.”

Gymnázium Mikuláše Koperníka v Bílovci se v novodobé historii olympiády ujalo jejího pořádání už potřetí. „Navazujeme na zkušenosti z let 2007 a 1994,” říká předsedkyně krajského výboru olympiády Radmila Horáková, která na gymnáziu vyučuje matematiku a fyziku a zároveň je společně s kolegou Tomášem Táborským členkou ústřední komise Fyzikální olympiády. A dodává, že Moravskoslezský kraj na olympiádě reprezentuje trojice studentů z Wichterlova gymnázia v Ostravě, Gymnázia Komenského v Havířově a Gymnázia Komenského v Třinci.

Reklama

Výběr článků

Načítám