Hlavní obsah

Vítěz Fyzikální olympiády je z Českých Budějovic, šestice studentů bude reprezentovat ve Švýcarsku

Novinky, Lenka Hatlapatková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva ze tří studentů reprezentujících Moravskoslezský kraj se umístili ve vítězné desítce celostátního kola 57. ročníku Fyzikální olympiády kategorie A, který se ve dnech 2. až 5. února konal v Ostravě a Bílovci. Vítězem se stal Lukáš Honsa z Jihočeského kraje.

Foto: Archiv Gymnázia Mikuláše Koperníka v Bílovci

Absolutní vítěz Lukáš Honsa z Gymnázia v Jírovcově ulici v Českých Budějovicích přebírá ocenění.

Článek

V konkurenci 49 řešitelů z celé republiky obhájil čtvrté místo Lukáš Supik z Gymnázia Komenského v Třinci a Šimon Karch z Gymnázia Komenského v Havířově byl devátý.

Absolutním vítězem se stal Lukáš Honsa z Gymnázia v Jírovcově ulici v Českých Budějovicích, který podle Jana Kříže, předsedy ústřední komise Fyzikální olympiády, prokázal největší vyrovnanost v teoretické i experimentální části olympiády.

„Padesátý sedmý ročník byl organizačně perfektně zabezpečen, včetně doprovodného programu, který zahrnoval i návštěvu vědecko-výzkumných laboratoří Národního superpočítačového centra IT4Innovations,” komentoval průběh akce Jan Kříž a dodal, že i když připravené úlohy byly velmi náročné, soutěžící si s nimi výborně poradili. „Z deseti studentů, kteří se umístili jako vítězové 57. ročníku celostátního kola Fyzikální olympiády, bude na dubnovém soustředění v Hradci Králové vybrána šestice, jež bude v červenci reprezentovat republiku na 47. ročníku Mezinárodní fyzikální olympiády ve švýcarském Zürichu."

Letošní ročník organizovalo společně s Jednotou českých matematiků a fyziků Gymnázium Mikuláše Koperníka v Bílovci, které se v novodobé historii olympiády ujalo jejího pořádání už potřetí a navázalo tak na zkušenosti z let 2007 a 1994.

„Pořádání tohoto celostátního kola jsme brali jako příležitost představit mladým lidem z celé republiky nejen naše gymnázium, které letos slaví 70. výročí svého založení, ale také Moravskoslezský kraj jako místo tradičně zaměřené na technické vzdělávání, jehož součástí je samozřejmě i fyzika," řekl Vít Schindler, ředitel Gymnázia Mikuláše Koperníka v Bílovci.

Reklama

Výběr článků

Načítám