Hlavní obsah

Vítání ptačího zpěvu v Tovačově

Novinky, Jiří Šafránek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 9. května se sejdou milovníci přírody a pozorovatelé ptactva u Hradeckého rybníka v Tovačově, aby se společně zúčastnili Vítání ptačího zpěvu. V České republice ji pořádá Česká společnost ornitologická ve spolupráci s dalšími organizacemi i jednotlivci - a to již dvacátým druhým rokem.

Foto: Jiří Šafránek

Vítání ptačího zpěvu je oblíbenou akcí milovníků přírody a pozorovatel ptactva.

Článek

Sraz účastníků je u sádek Hradeckého v Tovačově v 7.45 hod. Ornitologická exkurze se zastaví na Křenovském rybníce. Dále bude pokračovat po hrázích Hradeckého rybníka. Zájemci se mohou k exkurzi připojit i kdykoli později přímo na střední hrázi rybníka.

V těchto dnech již a Hradeckém rybníku vodí housata několik párů hus velkých. Nad hladinou rybníků je možno pozorovat akrobatické letce – rybáky černé, bělokřídlé nebo bahenní. Z dravců se v posledních dnech v Tovačově objevil orel mořský, orlovec říční, moták pochop i moták lužní. Z pěvců bude k poslechu zpívat slavík obecný, žluva hajní, sedmihlásek hajní a rákosníci obecní, proužkovaní a velcí. Možná se ukáží i ptačí rarity, jako jsou sýkořice vousaté, labuť zpěvná nebo kvakoš noční.

Na programu akce bude i pozorování potápky černokrké – Ptáka roku 2015. Jde o stále vzácnější potápku, která před lety pravidelně hnízdila na Hradeckém rybníce v Tovačově, ale dnes je u nás stále vzácnější.  

V celé České republice se v rámci Vítání ptačího zpěvu uskuteční desítky akcí zaměřených na pozorování přilétajících a tažných ptáků. Na střední Moravě je pořádá Moravský ornitologický spolek – středomoravská pobočka ČSO.

Reklama

Výběr článků

Načítám