Hlavní obsah

Vitamín C proti chřipce neochrání, očkování ano 

Novinky, Lenka Hatlapatková

Chřipkou každoročně onemocní statisíce Čechů a někteří z nich nemoci podlehnou. Další statisíce lidí se pak potýkají s nachlazením či záněty horních cest dýchacích. Podle dat České průmyslové zdravotní pojišťovny trvá jedna vlna viróz a chřipky zhruba 6 – 8 týdnů.

Foto: Archiv ČPZP
Článek

Zatímco proti chřipce existuje vakcína, proti nachlazení často nepomůže ani účinná prevence.

K počátečním příznakům chřipky patří zimnice, vysoké teploty, bolesti svalů a kloubů. Kašel a rýma se obvykle objevují až po několika dnech. Nemocný je rovněž velmi vyčerpaný a unavený. Naopak nachlazení či viróza se projevuje bolestmi v krku, kašlem a rýmou.

„V době epidemie se chřipka obtížně rozeznává od jiných viróz. Největším rozdílem je právě průběh choroby,“ říká Elenka Mazurová z České průmyslové zdravotní pojišťovny.

Očkování proti chřipce

V České republice v současnosti koluje o očkování spousta mýtů a polopravd. I díky tomu se proti chřipce nechalo očkovat jen asi 5 procent občanů.

„Na bezplatné očkování mají nárok všichni naši pojištěnci ve věku nad 65 let a lidé se závažným chronickým onemocněním, jako je například cukrovka, astma bronchiale a jiné chronické onemocnění dýchacích cest, onemocnění srdce a ledvin,“ připomíná Elenka Mazurová.

Přírodní doplňky

Vitamín C je dlouhou dobu považován za nejběžnější prostředek v prevenci nachlazení. I když podporuje imunitní systém, studie neprokázaly, že by vitamín C, a to dokonce ani v dávkách 1 gram denně, nezabránil vzniku onemocnění. Pokud jde o samotnou léčbu, tady jsou výsledky lepší. Podle některých studií může vitamín C zmírnit průběh a zkrátit dobu trvání nemoci.

„Neznamená to však, že bychom měli na potraviny s vysokým obsahem vitamínu C rezignovat, ale právě naopak. Zejména přírodní vitamín C je prospěšný našemu tělu a pomůže nám s rekonvalescencí,“ dodala Elenka Mazurová. 

Reklama

Výběr článků

Načítám