Hlavní obsah

Vinou špatného počasí byl program Raškohrátek omezený

Novinky, Aneta Přadková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli nadprůměrným teplotám a silnému větru nemohli pořadatelé frenštátských Raškohrátek realizovat všechny slíbené aktivity, které návštěvníky lákaly na plakátech. Úspěchy však slavili malí skokani a slalomoví lyžaři, kterých se v závodě sešlo kolem padesáti. Na vítěze soutěže dospělých čekala třílitrová láhev slivovice.

Foto: Nela Přadková

Děti na přírodním můstku skákaly většinou do dálky tří metrů

Článek

Do Areálu můstků Jiřího Rašky se v sobotu přišli podívat nejen Frenštačané, ale i rodiny s dětmi z okolních obcí.

V dětském závodu, takzvané Netradiční severské kombinaci, se sešlo na padesát soutěžících. Součástí byly skoky na lyžích na přírodně vytvořeném sněhovém můstku a projetí slalomové dráhy v co nejkratším čase.

I přes teploty kolem 10°C pořadatelé připravili nezbytnou závodní trať na dětské sjezdovce, vybudované mezi velkým a malý můstkem. Soutěž však znepříjemňovaly prudké nárazy větru.

„Na Horečkách to dnes žije, jsem rád, že jsme všichni tady a že ani to šílené větřisko nás nezlomí,“ komentoval situaci moderátor a ředitel Městského kulturního centra Marian Žárský.

Málo sněhu, málo her

Nedostatek přírodního sněhu však překazil plány doprovodného programu. Vynechány byly projížďky na sněžném skútru, snowtubing i projížďky se psím spřežením. „Není na čem jezdit, co se dá dělat. Aspoň že děti závodí,“ říkali rodiče, kteří na svahu povzbuzovali své ratolesti.

Bohužel se nerealizovala ani sauna a vířivka v sudu a kvůli nárazům větru se neopékaly špekáčky na ohni. Fungovaly zde však stánky s občerstvením a ledový bar, kde bylo možné zakoupit i svařák nebo grog na zahřátí.

Před začátkem lyžařského závodu projela trať Lenka Kuncová na mono ski. „Teď máme jedinečnou možnost tento sport pro tělesně handicapované trošku zpropagovat,“ uvedl Kuncovou moderátor dětských závodů Čestmír Mikeska. Jízdu na mono ski si pak mohl kdokoli na svahu sám vyzkoušet.

Lákadlem Velevýdrapu byla slivovice

Vysoká pozornost byla věnována soutěži dospělých, a to Velevýdrapu do skokanského můstku. Přihlásilo se osm účastníků, z toho sedm mužů a jedna žena. Hlavní motivací pro účast byla výherní cena, a to tři litry kvalitní slivovice značky Fleret.

Úkolem soutěžících bylo dostat se za pomoci lana na stanovenou pozici v určité výšce můstku. Obtížnost spočívala ve sklonu můstku a jeho kluzkém povrchu bez sněhu. „Vzpomněl jsem si na vůni slivovice a to mě hnalo dál,“ sdělil vítěz soutěže Jiří Fiurášek.

Sportovci i amatéři

Již po čtvrté hodině odpoledne se konalo vyhlášení výsledků závodu Netradiční severské kombinace. Závod měl několik kategorií dívek i chlapců, kteří byli rozděleni podle věku a podle toho, zda jsou registrovanými sportovci či ne. Na stupních vítězů stáli například Daniel Svoboda, Pavel Křenek a Benedikt Holub. Z dívek padala jména Lucie Záborská, Beáta Marková či Klára Kubečková.

Závody připravila Tělovýchovná jednota Frenštát pod Radhoštěm, ceny vítězům předávali mistr světa ve skoku na lyžích Jiří Parma a předseda TJ Roman Klíma. Kompletní výsledky závodu budou dostupné na stránkách www.skokyfren.cz.

Po slavnostním vyhlášení se většina rodin odebírala domů. „To zdravé jádro však teprve přichází,“ bylo slyšet z mnoha stran. Organizace dětské diskotéky na sněhu se ujal Jiří Hauser z Centra volného času Astra. Raškohrátky letos nezklamaly i za ztížených podmínek nestandardní podoby zimy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám