Hlavní obsah

Vínečko bílé i rudé, koláče, škvarková pomazánka, tak voní moravské otevřené sklepy

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na Moravě je asi 310 vinařských obcí. Vedou jimi vinařské stezky, nezastavit se aspoň u jednoho dvou sklepů je vyloučené. Dáte si vzorek třeba Veltlínského zeleného, pak přejdete ulici a ochutnáte Frankovku, hned vedle si k tomu dáte chleba se škvarkovou pomazánkou nebo koláč.

Foto: Vratislav Konečný

Ilustrační foto

Článek

Takhle nějak zjednodušeně vypadají otevřené sklepy. Pokud se nemůžete rozhodnout, ke kterému vinaři zajít, nebo se vám nechce jenom tak sedět ve sklepě, otevřené sklepy jsou ideální akcí.

V Rakousku, Německu, Slovinsku i Maďarsku jsou jízdy po viniční tratích velmi oblíbené, otevřené sklepy jsou už populární i u nás. 

Cimbál, víno, selátko, ráj na jižní Moravě

O čem otevřené sklepy jsou? Každá akce je unikátní a každá obec ji pojímá po svém. Vinaři v otevřou sklepy a vy můžete ochutnávat během celého dne. Po tomto výkonu ale na kolo samozřejmě nepolezete.

Nejčastěji se degustuje za žetony, které si koupíte spolu se vstupem, a koštujete ze skleniček, které můžete nosit ve speciálních kapsičkách na krku. K tomu vyhrává hlavně cimbálová muzika, ať už v moderním pojetí nebo klasicky a v úchvatných krojích.

Nechybí ani jídlo, protože když se pije, hlad na sebe nenechá dlouho čekat. Někdo peče selátko, někdo zase dělá klobásy, jinde vám nabídnou domácí sádlo nebo škvarky. Pokud jste milovníky sladkého, tak koláče a buchty.

Vybere si tu opravdu každý a ani opravdoví gurmáni nebudou ochuzeni, protože vinaři se většinou chtějí vytáhnout a prezentují se tím nejlepším, co mají a umějí. A to nejenom vínem, ale i právě jídlem a kulturním programem. Nechybějí různé soutěže v poznávání vín nebo vůní ve vínech.

Koštování při měsíčku, romantika téměř kýčovitá

Nejvíce otevřených sklepů se koná začátkem léta, ale putovat můžete v různých podobách v podstatě celý rok. Třeba v Blatnici pod Svatým Antonínkem otevírají sklepy večer a popíjí se přes noc. Sklenička vína při západu slunce nebo za svitu měsíce je zárukou opravdové romantiky.

Ve Velkých Pavlovicích pro změnu spojili putování s oranžovou barvou a doporučují, aby se návštěvníci oblékli do této veselé barvy.

V Novém Šaldorfu spojili otevřené sklepy s kopáním písku formou recesistické akce, kdy týmy soutěží v kopání písku a vynášení puten ze sklepa. K tomu se samozřejmě popíjí, dobře se baví a nikomu nevadí ani zima, protože se to vše koná v lednu. Často jsou také otevřené sklepy spojeny se sezonní událostí, jako jsou Svatomartinská nebo růžová vína.

Kde všude tedy můžete otevřené sklepy navštívit?

V Dobšicích, Vrbovci, Novém Šaldorfu, Jaroslavicích, Velkých Bílovicích, Velkých Pavlovicích, Pavlově, Hruškách, Blatnici, Čejkovicích, Zaječí, Vrbicích, Tasovicích, Nechorách a na mnoha a mnoha dalších místech.

Kam na otevřené sklepy? 

27. 7. 2017 - Hodovní otevřené sklepy (Moravská Nová Ves)

12. 8. 2017 - Vavřinecké putování po sklepech (Hrušovany nad Jevišovkou)

26. – 27. 8. 2017 - Den otevřených sklepů Čejkovice

23. 9. 2017 – Otevřené sklepy Drnholec

Reklama

Výběr článků

Načítám