Hlavní obsah

Vinaři Slovácka zatím kvůli koronaviru jarní otevírání sklepů či vinic neruší. Košty ale ano

Novinky, Zdeněk Šmýd

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koronavirus ohrožuje oblíbené jarní akce spojené s otvíráním sklepů vinařů. Na konci března a v dubnu se jich má konat jen na Slovácku sedm.

Foto: Zdeněk Šmýd

Vinaři Strážnicka chystají svou akci v petrovských Plžích na 18. dubna.

Článek

Přestože na Slovácku zatím není jediný potvrzený případ výskytu koronaviru, dotýká se nákaza i tohoto regionu. Jelikož vláda kvůli šíření nákazy zakázala akce, kde se sejde více než 100 účastníků, ohrožena je jarní sezona koštů vín, pálenek i tradičně hojně navštěvované akce otevřených sklepů.

Mnohé obce už o rušení koštů informují na svých webových stránkách a reagují i vinaři připravující jarní venkovní akce. Mezi prvními jsou ti ze Šardic u Kyjova, kde je v plánu Jarní otvírání sklepů už 28. března. Zatím ale akci neodvolali.

„S ohledem na současnou situaci a současný zákaz akcí s účastí nad 100 účastníků vás upozorňujeme, že o konání naší akce 28. 3. 2020 zatím není rozhodnuto. Záleží na vývoji situace v následujících dnech,“ informuje Mendelův vinařský spolek Šardice na svém webu.

Bedlivě sledovat situaci ale musí i vinaři dalších obcí a spolků, protože mnozí podobnou akci chystají na duben, což je v tomto ohledu jeden z nejsilnějších měsíců v roce. Velké akce mají v plánu v okolí Kyjova, v Čejkovicích, Petrově, Mutěnicích, Hovoranech či v Uherském Hradišti.

„Vzhledem k tomu, že Festival otevřených sklepů se koná až na konci dubna, akci zatím nerušíme. Situaci budeme nadále sledovat,“ uvádí Nadace Partnerství ke své akci plánované do Kyjova, Vracova, Milotic, Bzence a Vlkoše.

Některé z těchto setkání nejsou zaměřeny na otevření sklepů, ale vinaři nalévají ve svých vinicích a návštěvníci tak spíše vyrážejí na turistický pochod do přírody. Ani otevřené sklepy nesoustředí své návštěvníky do jednoho uzavřeného prostoru. Proto je šance, že o tyto akce jejich fanoušci nepřijdou.

Každopádně se vyplatí si v dalších týdnech konání každé akce, na kterou se chystáte, ověřit přímo u pořadatele a nespoléhat se na regionální weby či servery nabízejí různé přehledy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám