Hlavní obsah

Vinaři se mohou hlásit do soutěže Top víno Slovácka

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

Do konce července mohou vinaři ze Zlínského kraje a přilehlých obcí Blatnice pod Sv. Antonínkem a Blatnička přihlásit vzorky svých vín do soutěže Top víno Slovácka.

Foto: Zlínský kraj

Ilustrační foto.

Článek

„Letos je to již 12. ročník regionálního ocenění vín ve Zlínském kraji, jehož vyhlašovateli jsou Agrární komora Uherské Hradiště a Zemědělský svaz ČR, územní organizace Uherské Hradiště. Akce se uskuteční za finanční podpory Zlínského kraje a pod záštitou hejtmana Jiřího Čunka a radní Margit Balaštíkové,“ informovala krajská tisková mluvčí Adéla Kousalová.

„Smyslem této soutěže je upozornit na kvalitu vín vyrobených na Slovácku. Pro milovníky vína je značka Top víno Slovácka zárukou kvality. Soutěž prezentuje dobrou práci vinařů a je oceněním jejich záslužné činnosti,“ sdělila radní Margit Balaštíková, která má ve své gesci oblast zemědělství a životního prostředí.

Soutěžní vína musí být vyrobena z hroznů odrůd révy vinné majících původ na území České republiky a ze sklizně roku 2018. Soutěž se řídí statutem, jehož podmínky jsou vinaři a přihlášená vína povinni splňovat. Deset nejlépe ohodnocených vín získá certifikát a medaili Top víno Slovácka, kterou mohou nést na obalu. Organizátoři také udělí Ceny za kolekci vín.

Uzávěrka přihlášek je 31. července, sběr vzorků bude probíhat ve čtvrtek 1. a pátek 2. srpna od 7 do 17 hodin v sídle Agrární komory Uherské Hradiště, popřípadě na jiném dohodnutém místě.

Senzorické hodnocení vzorků vín proběhne v úterý 6. srpna v Uherském Hradišti pod dohledem vedoucího degustace Vojtěcha Masaříka a s odborným garantem Jakubem Šebestou.

Senzorické hodnocení vzorků vín proběhne v úterý 6. srpna v Uherském Hradišti pod dohledem vedoucího degustace Vojtěcha Masaříka a s odborným garantem Jakubem Šebestou.

„Výsledky soutěže budou slavnostně vyhlášeny na Vinařských slavnostech 17. srpna v Polešovicích na Uherskohradišťsku za účasti významných hostů, kde bude příležitost k neformálnímu setkání nejen milovníků dobrého vína, ale i široké veřejnosti,“ řekla krajská tisková mluvčí.

Návštěvníci se mohou těšit na bohatý kulturní program, ochutnávku všech vín přihlášených do soutěže, bio vína, ochutnávku potravin z místních provozoven a regionálních potravin Zlínského kraje.

V podvečer bude v ulici Vinařská připravena ochutnávka vín v otevřených Polešovských sklepech s bohatým občerstvením a za doprovodu cimbálových muzik.

Reklama

Výběr článků

Načítám