Hlavní obsah

Vinaři na severu se chystají sklízet

Novinky, Redakce Novinky.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na pět až šest tun z hektaru odhaduje letošní sklizeň z vinic na výsypkách po hnědouhelné těžbě na Mostecku nejvýznamnější tamní vinař Ivan Váňa.

Foto: PRÁVO - Šárka Tonarová

Hrozny na některých severočeských vinicích se už začaly stříhat na zkoušku, za pár dní to už bude naplno.

Článek

„Úroda je skvělá, hrozny jsou pěkné. Uchránili jsme je před chorobami. Teď je ohrožuje jen počasí. Takový chladný a deštivý konec srpna nepamatuji dvacet let,“ řekl Právu.

První hrozny na burčák už jsou podle něj sklizené, sběr začal minulý týden.

Většina letošní produkce zamíří na český trh.

„K zahraničí přistupujeme opatrně. Poučili jsme se obchodováním s Čínou. Dodali jsme jim dva kamióny vína za dva milióny. Zaplatili nám pětinu ceny, o zbytek se už dva roky soudíme. Teď už do zahraničí dodáváme jen proti platbě,“ uvedl. Novými partnery jsou Angličané.

Vinaři ze severu Čech se pokoušeli prorazit i na velmi netradičním trhu. Až pětinu své produkce v minulých letech prodávali do Izraele. Na dodržování přísných pravidel výroby rituálního nápoje s certifikátem osobně dohlížel jeruzalémský mašgiach Ezra Levinger.

Košer víno se pěstuje stále, ale i ono zůstává doma.

Košer víno se v Mostě lisuje především z odrůd Rulandské šedé, Ruladské modré či Zweigeltrebe. Specialitou zdejšího vinařství je takzvané ledové košer, které se vyrábí jen na třech místech na světě. Kromě Severočechů ho dělají ještě Rakušané a Kanaďané.

Výroba ledového vína není snadná, komplikuje ji podmínka, že se může lisovat jen ze zmrzlých hroznů. Voda v nich tuhne při minus 8 °Celsia, takže na vinicích často zůstává až do prosince.

„Pak se lisují celé zmrzlé hrozny, takže místo šťávy získáváme extrakt,“ doplnil Váňa.

Protože se z promrzlých a často vysušených hroznů získává desetkrát méně vína než při běžném postupu, je také dražší.

V Mostě vyrábějí také arcibiskupské víno, určené obcím pravoslavné církve v Čechách a na Slovensku.  

České vinařství Chrámce pěstuje se třiceti zaměstnanci vinnou révu na 63 hektarech. Polovina révy roste na rekultivovaných výsypkách.

Reklama

Výběr článků

Načítám