Hlavní obsah

Víme, kudy chodíme... po kladrubském klášteře

Novinky, Silvie Strachotová

Druhý zářijový víkend připadne mimořádným prohlídkám nazvaným Víme, kudy chodíme..., které jsou věnovány jedné z dominant kladrubského kláštera, novému konventu. V sobotu 9. září se na klášterním nádvoří odehrají Slavnosti vína a medu.

Foto: Klášter Kladruby

Průčelí nového konventu v klášteře Kladruby.

Článek

Nový konvent vytvořený podle návrhu architekta Kiliána Ignáce Dientzenhofera byl dokončen jen několik let před zrušením kláštera v roce 1785. V 19. století areál bývalého kláštera zakoupila šlechtická rodina Windischgrätzů, ti bývalou konventní budovu přebudovali nejprve na pivovar a později zde zřídili rodovou knihovnu.

Po 2. světové válce budova připadla Československým státním statkům a lesům, s postupnými opravami konventu se započalo až v 80. letech minulého století. V současné době je návštěvníkům přístupná jen malá část této rozlehlé stavby.

Víme, kudy chodíme… zpřístupňuje na jeden víkend prostory konventu, které jsou obvykle návštěvníkům uzavřeny. Jde o jednu z posledních možností se do těchto prostor podívat, od příštího roku začíná správa kláštera Kladruby s rekonstrukcí této budovy.

V sobotu 9. září se uskuteční na nádvoří kláštera tradiční Slavnosti vína a medu. Můžete se těšit na včelařskou výstavu a samozřejmě i na prodej medu, medoviny i sudových a lahvových vín. Od 13:00 hodin vystoupí cimbálová muzika Milana Broučka. 

Pokud se chcete podívat do nepřístupných prostor, pak ve dnech 9. a 10. září navštivte klášter Kladruby. Prohlídky nového konventu začínají v 12:00, 14:00 a 16:00 hodin. Vstupné na prohlídku je 150 Kč na osobu. Z bezpečnostních důvodů jsou prohlídky nového konventu početně omezeny. Rezervace si můžete objednat na telefonním čísle: 374 631 773 nebo na emailové adrese: kladruby@npu.cz . 

Reklama

Výběr článků

Načítám