Hlavní obsah

Vila Tugendhat má nyní zavřeno, k návštěvě ale zvou i další brněnské vily

Novinky, Kateřina Konečná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve dnech od 7. do 20. dubna je pro návštěvníky uzavřena slavná brněnská vila Tugendhat. V Brně ale nestojí pouze tato vila, otevřené jsou další významné stavby, jako je vila Stiassni nebo Jurkovičova vila. Obě vily jsou nedaleko od sebe, proto můžete jejich návštěvu proložit i příjemnou procházkou.

Foto: Filip Šlapal

Interiér vily Stiassni

Článek

Vila Stiassni má otevřeno pouze krátce, po několikaleté obnově své brány otevřela teprve koncem minulého roku. Ve dnech od pátku do neděle zde probíhají (každou celou hodinu od 10 do 16 hodin) komentované prohlídky jejich honosných interiérů, ve kterých žila nejprve rodina textilního továrníka Alfreda Stiassni, a později tyto interiéry hostily významné státní návštěvy, jako byl československý prezident Edvard Beneš nebo kubánský diktátor Fidel Castro.

Po prohlídce vily Stiassni můžete procházkou zamířit do další zajímavé vily, která je vzdálena necelé dva kilometry. Trasa navíc vede přes Wilsonův les, tudíž skvěle spojíte kulturu s přírodou. Tento lesopark byl založen k příležitosti 40. výročí panování císaře Františka Josefa I. Dokonce vysázené stromy měly tvar písmen FJE, tedy František Josef a jeho žena Elisabeth, známá jako Sissi. Tento tvar již ale není v dnešní době patrný.

Po této příjemné procházce dorazíte k Jurkovičově vile. I zde probíhají komentované prohlídky každou celou hodinu, otevřeno mají od 10 do 18 hodin. Rodina architekta Dušana Jurkoviče se do vily stěhovala již v roce 1906. Přízemí Jurkovič využíval mimo jiné jako výstavní síně své tvorby. Již v roce 1919 ji ale Jurkovič prodal a ve vile se poté vystřídalo několik majitelů.

Reklama

Výběr článků

Načítám