Hlavní obsah

Vila Stiassni další zastávkou na pouti za stavbami Bohuslava Fuchse

Novinky, Petr Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od pátku 7. srpna budou mít návštěvníci brněnské vily Stiassni možnost putovat po slavných stavbách Bohuslava Fuchse prostřednictvím výstavy z produkce Kotěrova centra architektury a nakladatelství Foibos. Připomeneme si tak 120 let od narození tohoto významného architekta. Výstava potrvá do 20. září.

Foto: Petr Svoboda

Výstava "Slavné stavby Bohuslava Fuchse"

Článek

Bohuslav Fuchs se narodil 24. března 1895 ve Všechovicích. Byl žákem a spolupracovníkem Jana Kotěry a postupně se stal se jedním z nejvýznamnějších tvůrců moderní české architektury. Na 150 jeho realizací najdeme nejen v Brně, kde slavný architekt žil, ale také po celé Moravě. Řada soutěžních návrhů směřovala rovněž do Prahy.

Cílem projektu Putování po stavbách Bohuslava Fuchse, který byl letos zahájen malou vzpomínkovou slavností 24. března v jeho rodných Všechovicích, je přiblížit širší veřejnosti život a tvorbu tohoto vynikajícího architekta, urbanisty a pedagoga. Do konce července se uskutečnily výstavy Slavné stavby, vily a rodinné domy Bohuslava Fuchse ve Všechovicích, v Třeštině, v Tasově a v Luhačovicích v lázeňském hotelu Radun, který je významným Fuchsovým dílem. V holešovském zámku byla do konce července k vidění druhá putovní výstava nazvaná Slavné stavby Bohuslava Fuchse, na které jsou prezentována nejvýznamnější architektova díla.

Stejná výstava je od nynějška instalována v bývalé kuchyni ve vile Stiassni. Návštěvníci si ji mohou prohlédnout v rámci prohlídkového okruhu „zahrada“ od pátku do neděle od 10 do 17 hodin až do 20. září 2015. Nad výstavou převzal záštitu primátor Statutárního města Brna Ing. Petr Vokřál.

Putování bude pokračovat od 6. srpna v Domě umění Jihomoravského muzea ve Znojmě, kde bude k vidění výstava Slavné stavby, vily a rodinné domy Bohuslava Fuchse. Záštitu převzal starosta města Znojma Ing. Vlastimil Gabrhel. Bude otevřena do 12. září. Výstavy budou od září do prosince představeny v Tišnově, Třebíči, Jihlavě, Heřmanově Městci a v Praze. V Praze bude výstavní cyklus završen na XV. salonu Jana Kotěry v Trmalově vile 17. prosince.

Projekt Putování po stavbách Bohuslava Fuchse byl spolu s oběma putovními výstavami připraven Kotěrovým centrem architektury o.p.s. a nakladatelstvím FOIBOS BOOKS spolu s obcí Všechovice a Výstavní síní Bohuslava Fuchse, mikroregionem Záhoran, Fakultou architektury a Fakultou výtvarných umění VUT v Brně, Muzeem města Brna a dalšími partnery.

Výstavní expozice jsou realizovány ve spolupráci a za podpory Olomouckého kraje, Kraje Vysočina, Jihomoravského kraje, měst Brna, Jihlavy, Holešova, Bystřice pod Hostýnem, Znojma, Třebíče, Tišnova, Heřmanova Městce, obcí Všechovice, Tasov, Třeština, Skryje a hotelu Radun v Luhačovicích. Na realizaci se dále podílel Okresní archiv Přerov a archiv Jihomoravského muzea ve Znojmě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám