Hlavní obsah

Vila Jana Antonína Bati se v sobotu otevře veřejnosti

Novinky, Blanka Kovandová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Den otevřených dveří pořádá v sobotu 21. září od 9 do 14 hodin zlínské studio Českého rozhlasu. Příchozí tak čeká kromě sondy pod pokličku rozhlasové práce i prohlídka vily Jana Antonína Bati, ve které se zachovala řada původních architektonických prvků.

Foto: Roman Verner

Vila J. A. Bati

Článek

Obytná hala s krbem nebo pracovna Jana Antonína Bati (dnes notářská kancelář) s původním obložením i mapou světa zakomponovanou nad pracovní stůl a řada dalších detailů se zachovala ve vile z dob jejího majitele Jana Antonína Bati. Stavba, která přiznanou cihlovou fasádou zapadá do konceptu baťovských staveb, se nachází na ulici Osvoboditelů mezi Kolektivním domem a Zimními lázněmi.

Vilu postavila v roce 1927 firma Zlámaláček, dalším rozšířením a úpravami prošla v letech 1931 a 1937. V roce 1948 byla vila rodině J. A. Bati zkonfiskována a v roce 1951 byla vila zadaptována pro potřeby Českého rozhlasu, který zde má své sídlo dodnes.

Návštěvníci Dne otevřených dveří se seznámí s historií stavby, u které se dostanou do různých zákoutí až po terasu na střeše objektu. Podívají se do rozhlasového studia, odkud bude právě probíhat živé vysílání na vlnách Českého rozhlasu Brno, navštíví technickou režii a nahlédnou do míst, kde na svých příspěvcích pracují zpravodajové.

Reklama

Výběr článků

Načítám