Hlavní obsah

Víkend otevřených zahrad na veltruském zámku představí jedenáct obnovených staveb

Novinky, Ivana Kvasnicová

Areál obklopující veltruský zámek je u nás nejzachovalejším exemplářem přírodně-krajinářského parku. Začátkem června, kdy bude dokončen projekt Veltrusy – Schola naturalis, si veřejnost poprvé prohlédne jedenáct obnovených staveb v rozlehlém parku o Víkendu otevřených zahrad (13.a 14.6.).

Foto: NPÚ
Článek

Začátkem června bude v areálu zámku Veltrusy dokončen projekt Veltrusy – Schola naturalis, spočívající v obnově parku a jedenácti staveb v areálu zámku a jejich využití pro nově zřízené výukové centrum pro implementaci Evropské úmluvy o krajině.

Při příležitosti Víkendu otevřených zahrad si obnovené stavby v rozhlehlém parku bude moci prohlédnout veřejnost o víkendu 13. a 14. června.

Areál, který obklopuje veltruský zámek, patří k nejzachovalejším přírodně-krajinářským parkům u nás, který slučoval dvě funkce, a to estetickou a užitkovou. Okrasný statek zahrnoval všechny polohy soužití člověka s přírodou – v tom veltruském, s rozlohou 298 ha, lze najít přibližně 100 ha polí, 100 ha lužního lesa, upravené zahradnické plochy, louky, historickou daňčí oboru, stovky metrů břehu řeky Vltavy, několik kilometrů Mlýnského potoka, 5 km alejí a celkem 35 km historických cest a parkových pěšin, které mohou návštěvníci využít k procházkám, projížďkám na kole či na koni, piknikům a mnohým dalším aktivitám – stejně, jako to dělaly před více než dvěma sty lety rodiny Chotků, které sem přijížděly na letní byt. 

Zázemí pro pobyt v přírodě poskytovala Chotkům a jejich zaměstnancům řada staveb rozmístěných po celém areálu; jedenáct z nich, obnovených do podoby, kterou měly v době Chotků, bude nyní tvořit zázemí nového edukačního centra, které nabídne školám i dalším zájemcům o sebevzdělávání výukové programy speciálně připravené pro toto prostředí a využívající exteriérů v zámeckém parku; témata historicko-společenská a kulturologická, ale i přírodě blízká: zemědělská činnost, péče o zvěř v oboře a v ovčíně, využívání energie z obnovitelných zdrojů a další. 

Práce na obnově a adaptaci areálu veltruského zámku tím však neskončí – zámecká budova, která nyní prochází celkovou obnovou a restaurováním bude své první návštěvníky vítat již v příštím roce, úplné dokončení prací a otevření expozice je plánováno na rok 2017.

Zámek Veltrusy

Zámek Veltrusy byl postaven stavitelem Václavem Antonínem Chotkem v 1. polovině 18. století ve stylu vrcholného baroka. Je dílem pražského architekta italského původu Giovanniho Battisty Alliprandiho.

Zámek, původně letohrádek, představuje módu barokního a rokokového bydlení české šlechty na venkovském sídle. Zdobí ho na čestném dvoře alegorické sochy dvanácti měsíců a čtyř ročních období z dílny Matyáše Bernarda Brauna a přírodně-krajinářský park, tzv. "Okrasný statek".

V 18. století vybudovali Chotkové celým zámeckým parkem vodní kanál (uměle zbudované pravé rameno Vltavy), kde se velmi rádi plavili na lodičkách a kde si také nechali postavit četné pavilony a další odpočinková místa, která využívali k relaxaci a občerstvení.  

Prohlídky zámeckého areálu s průvodcem i cykloprohlídky se konají od 16.5. o víkendech.

Veltruský park svou rozlohou asi jako 3x pražská Stromovka s mnoha pavilony, sochami i několik desítkami vzácných dřevin bývá označován jako Perla dolního Povltaví.

Reklama

Výběr článků

Načítám