Hlavní obsah

Vietnamští studenti se sejdou v Praze, poradí rodičům o vzdělávání

Novinky, Trang Tran Thu

Z médií je známe je jako pilné studenty a často premianty. Jedná se o druhou generaci vietnamských přistěhovalců z 80. let. “Stánkaři“ je sem přivezli, případně je tu porodili, aby jim mohli dopřát lepší studium. Teď nastal čas, kdy sami oni budou dávat rady.

Foto: Duong Thi Phuong Linh.

Studenti Vysoké školy ekonomické.

Článek

Populace Vietnamců v České republice čítá řádově 60 000. Mnoho z nich studuje na českých školách nebo už vystudovalo. Jejich potenciál je značný, při nejmenším umějí aspoň dva jazyky.

“Naši vietnamštinu beru jako výhodu,“ říká Yen Tran, letošní maturantka jednoho gymnázia z severních Čech. Kam jít na vysokou školu se zatím rozhoduje a její rodiče nemají žádné tipy.

“Rodiče si přejí medicínu. Mě zase baví matika. Bude to ale čistě na mně, protože rodiče nemají žádnou představu o tom, jak to chodí na gymplu, natož na vysoké škole,“ uvedla jiná gymnazistka Hang Nguyen, která sama potřebuje poradit od o ne moc starších studentů.

V praxi jsou zcela neznámí

Dostat se na vysokou školu bylo ještě nedávno sen každého vietnamského dítěte, teď na českých vysokých školách jsou jich sta. Jejich příběhy jsou přitom zcela neznámé, i když řada z nich hodlá v České republice navždy zůstat.

“Chci dát českému trhu maximum a očekávám to samé,“ pokračuje Yen Tran v zamyšlení o blízké budoucnosti, až vystuduje. Jako každý jiný vrstevník je velmi ambiciózní, ale to je tak asi všechno, co o takové generace společnost ví.

“Podle mého názoru česká média občas mají mylné představy o vietnamských studentech. Ano, hodně lidí z nich má vynikající výsledky na základní a střední škole, ale na vysoké škole vietnamští studenti mnohdy nejsou zas tak nápadní, co se týče prospěchu,“ říká Huyen Le Thi, studentka ekonomie. Podle ní studium v Česku je skutečně těžké.

Proto se 8. října od 13 hodin uskuteční v pražské restauraci Malá Hanoj vzdělávací fórum s názvem Den vietnamských studentů v ČR, který spořádají vietnamští studenti z různých českých vysokých škol.

Vzdělávání a mezigenerační solidarita

Jak se jim studuje v Česku a jaké mají ambice, na tyto otázky se budou snažit co nejpodrobněji odpovědět. Akce bude určená hlavně rodičům a mladším studentům, ale i firmám a jiným organizacím, které mají zájem o potenciál těchto česko-vietnamských studentů.

“Chci, aby studenti měli představu o tom, do čeho jdou. Dále si velice přeji, aby si dospělí udělali na takovou akci chvilku času, aby věděli, s jakými problémy se jejich děti ve škole setkávají, jak funguje český školský systém a že vždy je možnost volby,“ uvedla již zmíněná studentka ekonomie Huyen Le Thi mluví o akci, kterou organizují studenti sami.

Informace o události: www.vietinfo.eu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám