Hlavní obsah

Vietnamští filmaři chtějí změnit zákon o zdravotním pojištění cizinců

Novinky, Trang Tran Thu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rovný přístup ke zdravotní péči pro cizince žádají dva vietnamští filmaři, jejichž dokumentární film Obchodníci se zdravím zahajuje kampaň Pro migranty risk, pojišťovny zisk, kterou pořádá Konsorcium nevládních organizací pracujících s migranty v ČR ve spolupráci se společností Nesehnutí.

Foto: Trang Tran Thu

Vietnamci v pražské Sapě.

Článek

Dokument měl premiéru na konci října v pražských Dejvicích a byl i oficiálně puštěn na serveru Youtube.com. Vystupuje v něm několik cizinců ze třetích zemí, kteří se zadlužili, protože komerční pojišťovny jim odmítly hradit některé zdravotní výkony.

Cizinci s trvalým pobytem v ČR jsou zahrnuti v systému veřejného zdravotního pojištění stejně jako Češi. Ti s dlouhodobým pobytem podle cizineckého zákonu si  musí pořídit komerční zdravotní pojištění. Za 9000 až 10 000 korun ročně dostanou základní péče k zabezpečení životu v ČR, s čímž mohou pobyt o další rok prodloužit.

„Vietnamci o pojištění ani nestojí, oni nejsou zvyklí chodit k lékaři ani ve své zemi. Je to pro ně jen povinnost,” myslí student An Nguyen.

Zdraví není na prvním místě

Vietnamští podnikatelé pracují od rána do večera a k lékaři přicházejí, jen když je to nutné.

„Moc neřeší jejich zdraví. Podle toho, co znám, řeší jen peníze,” říká Duong Nguyen, která pracuje v oboru pojištění. Nediví se, že ve filmu nevystupují Vietnamci. Pro diváky jsou však zpracovány titulky ve vietnamštině.

„Přijde mi film trochu ‘o nás, bez nás’. Ale myslím si, že udělá velký dojem, pokud bude dabovaný,” napadlo budoucího ekonoma An Nguyen.

Tvůrci dokumentu však pocházejí z Vietnamu. Do Duy Hoang, již český občan, spolu s manželkou Nghiem Quynh Trang, která nedávno přijela z Vietnamu, chtějí s neziskovkami docílit změnu legislativy, že stát zařadí cizince s dlouhodobým pobytem do systému veřejného zdravotního pojištění. Jejich film poukazuje na to, že komerční pojištění údajně těží peníze z cizinců jako byznys, který diskriminuje jejich práva o zdravotní péče, proto dostal název „Obchodníci se zdravím.

„Ano, jsou obchodníky se zdravím, a ještě s podporou vládou,” souhlasil An Nguyen. Jeho kolegyně Duong Nguyen by problematiku řešila ale jinak, buď snížením ceny komerčních pojištění, nebo přidáním benefitu, nikoliv zapojením do veřejného pojištění.

Zdraví nebo deportace?

Účast ve veřejném systému zdravotního pojištění stojí přes 20 tisíc korun ročně, měsíční záloha pojistné činí 1697 korun. Pro Vietnamce s dlouhodobým pobytem, kteří do ČR přijeli již zadlužení, zdravotně nevýhodné komerční pojištění za 10 tisíc se ukáže jako finančně výhodnější, z kterého stejně nevyčerpají. Pokud by měli platit 20 tisíc za rok a nezvládají to včas uhradit, povolení k pobytu na území ČR končí. Po jejich deportaci už nikdo tento dluh nezaplatí. Se současnou českou migrační politikou je šance se vrátit do země snů prakticky nulová.

„V dokumentu je vidět snaha o boj ve prospěch Vietnamců, bohužel většina o to moc nestojí,” dodal Duong Nguyen. An Nguyen také připouští, že Vietnamci nejsou aktivní v boji o práva jako ostatní migranti.

Reklama

Výběr článků

Načítám