Hlavní obsah

Vidovské výročí ozdobí koncert Jany Šrejma Kačírkové. Sopranistku doprovodí Virtuosi Di Praga

Novinky, Petr Pokorný

Vidovská múza Jana Šrejma Kačírková - pod tímto titulem se v sobotu 15. července uskuteční ve Vidově u Českých Budějovic koncert této přední české sopranistky u příležitosti 660. výročí založení obce.

Foto: Archiv autora

Jana Šrejma Kačírková

Článek

Veřejnosti by netradiční vystoupení sólistky Národního divadla v Brně, která ve Vidově strávila své dětství, nemělo uniknout už proto, že pěvkyně na jihu Čech vystupuje kvůli nabitému programu stále méně. Pro diváky je navíc „prémií“ vstup zdarma. Koncert pod širým nebem ve vidovském sportovním areálu zakončí křest knihy Vidov 1357 - 2017 a slavnostní ohňostroj.

Jana Šrejma Kačírková má ve svém repertoáru role Mařenky z Prodané nevěsty, Julie z Romea a Julie, Rusalky a řadu dalších. Účinkuje na scénách Národního divadla v Praze, Národního divadla moravskoslezského i Slovenského národního divadla v Bratislavě a je stálou členkou souboru opery Národního divadla v Brně.

V srpnu se pěvkyně po roce vrátí na jih Čech v hlavní roli Rusalky ve stejnojmenné opeře Antonína Dvořáka před otáčivé hlediště v Českém Krumlově. Přestože cena vstupenek se v předprodeji pohybuje od 400 do 990 korun, je na všech pět večerů s Rusalkou téměř vyprodáno.

„Jana je jednou z nejvýznamnějších operních pěvkyň v Česku, je vidovskou rodačkou, a tak není divu, že při plánování oslav obce oslovili zastupitelé právě ji. Zbývalo jen najít vhodnou formu, jak oslavy pojmout. Chtěli jsme, aby si každý během hlavního dne oslav přišel na své. Proto jsme připravili odpolední program s dechovou kapelou, který bude probíhat na vidovské návsi. Slavnostní den pak vyvrcholí celovečerním programem ve sportovním areálu, kde se představí Jana a její hosté v doprovodu třicetičlenného orchestru Virtuosi di Praga,“ uvedla produkční koncertu Kamila Lidralová.

Diváci uslyší mimo jiné nejslavnější árii z Rusalky Měsíčku na nebi hlubokém, jejíž tóny dobře znají i hudební laici. „Večerní program jsme vybírali velmi pečlivě s ohledem na různorodost publika. Chceme, aby koncert zaujal všechny diváky, kteří na koncert přijdou,“ doplnila Lidralová.

Ve Vidově nebude chybět nic, co k takto významné akci patří. Velké pódium, ozvučení, ale také občerstvení a další zázemí. Záštitu nad koncertem převzala hejtmanka Jihočeského kraje Mgr. Ivana Stráská. O hudební doprovod se postará orchestr Virtuosi di Praga pod vedením dirigenta Oldřicha Vlčka. Spolu s Janou Šrejma Kačírkovou vystoupí i sólista Národního divadla Martin Šrejma, zpěvák Adam Vojtěch a houslista Vítězslav Ochman z České filharmonie.

„Důležitým lákadlem celého slavnostního dne, bude mimo Jany a jejích významných hostů také křest knihy Vidov 1357 - 2017. Knihu bude její autor Petr Lexa představovat již v průběhu odpoledního programu, kdy návštěvníkům zahraje Malá kapela Pavla Havlíka. Slavnostní křest pak proběhne na závěr večerního koncertu,“ dodala Lidralová s tím, že vidovská oslava bude významnou součástí letošního jihočeského kulturního léta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám