Hlavní obsah

Vídeňské sídliště Karl Marx Hof je (nejen) architektonicky zajímavým místem

Novinky, Milan Haluška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pokud návštěvník rakouské metropole zavítá do městské části Heiligenstadt, nemůže si nevšimnout rozlehlé bytové kolonie Karl Marx Hof. Právě tato kolonie s dlouhými bytovými bloky a monumentálními branami tvoří nejen architektonicky zajímavý komplex ve Vídni.

Foto: Milan Haluška
Článek

Vídeň začala s výstavbou sociálních bytů pro velký počet dělníků již ve 20. letech. Sociálně demokratická vláda první republiky tehdy chtěla zlepšit kvalitu života dělníků a stavěla rozsáhlé bytové kolonie. Samotné stavby fungovaly jako město ve městě a dělníkům nabídly byty, které byly dostupné a měli tak dobré životní podmínky.

Sídliště Karl Marx Hof se rozkládá na ploše 156 000 čtverečních metrů, bytové bloky jsou dlouhé až 1 kilometr a nabízí přes 1200 bytů pro zhruba 5000 lidí. Bloky jsou v růžové a žluté barvě a jsou unikátním dílem takzvané Rudé Vídně.

Výstavba komplexu v letech 1927-1930 však jednoduchá nebyla. Stavbu provázela řada diskuzí a také mediálních bojů a štvavých kampaní. Nakonec bylo sídliště slavnostně otevřeno tehdejším vídeňským starostou Karlem Seitzem, a to 12. října 1930.

Nejen byty, ale také různé služby

V těchto obecních domech se kromě bytů nacházely a stále ještě nacházejí například prádelny, mateřské školky, supermarkety, bazény, knihovna, pošta a mnoho dalšího.

Přímo k sídlišti Karl Marx Hof je nejjednodušší dostat se metrem, a to linkou 4 na konečnou stanici Heiligenstadt. Sídliště začíná přímo u výstupu ze stanice. 

Reklama

Výběr článků

Načítám