Hlavní obsah

Vezměte svého psa na výlet vlakem, je to jednoduché

Novinky, Vratislav Konečný

Mnozí majitelé zejména psů si nedokáží představit, že by jeli na výlet nebo za jinými záležitostmi a nechali doma svého čtvernohého přítele. Protože ne každý má auto, výlet vlakem je jedinou, mnohdy i pohodlnější možností. České dráhy přepravu za určitých podmínek nabízejí.

Foto: Vratislav Konečný

Ilustrační foto

Článek

Cestování vlaky ČD se zvířaty, jako jsou psi, kočky, králíci a další je velice jednoduché. Často stačí jen přepravka s nepropustným dnem a cesta s nimi nestojí nic navíc. Pejskové na vodítku pak mají vlastní jízdenku, ale se zvýhodněnou cenou.

V některých případech i zdarma

„České dráhy přepravují malé domácí mazlíčky v uzavřených schránách s nepropustným dnem ve všech vlacích v 1. i 2. vozové třídě. Pokud má schrána rozměry maximálně 90 x 60 x 40 centimetrů, je přeprava stejně jako u jiných ručních zavazadel bezplatná,“ informovala Zuzana Čechová, ředitelka odboru cenotvorby a produktové komunikace Českých drah.

Když se sejde ve vagonu smečka

Snadno se cestuje i s většími plemeny psů, které mohou jet přímo ve voze. Ve vlaku neplatí stanovený limit počtu psů, kteří mohou být současně přepraveni, jako je tomu v některých jiných dopravních prostředcích.

V jednom spoji se tak může sejít i několik cestujících s pejskem. Vždy však platí nutnost vzájemné ohleduplnosti mezi chovateli i dalšími cestujícími.

Do jídelního a lůžkových vozů nesmějí

Z hygienických důvodů je přeprava psů vyloučena v jídelních a lůžkových vozech, ve vozech 1. třídy, ve vozech a oddílech vyhrazených pro cestující s dětmi do 10 let nebo v tichých oddílech a vozech. Omezena je přeprava ve vozech lehátkových.

Pejsci také musejí být během celé cesty na podlaze vozu (nesmí sedět na sedadle). Podobné podmínky pro přepravu zvířat platí také v okolních státech.

Zjednodušený přepravní tarif

„Výhodné cestování vlakem s většími plemeny psů umožňuje také zjednodušený tarif pro jejich přepravu. Je rozdělen do pásem po 50 kilometrech. Za nejkratší úsek cestující zaplatí pouze 15 korun, za nejdelší nad 350 kilometrů je cena za přepravu psa pouhá padesátikoruna,“ doplnila Zuzana Čechová.

Zároveň upozorňuje na zvýšenou bezpečnost při přepravě zvířete, které se ocitá v neznámém prostředí a neznámých situacích. To musí majitelé v zájmu zdraví zvířete i spolucestujících mít na zřeteli.

Reklama

Výběr článků

Načítám