Hlavní obsah

Vesnicí roku Plzeňského kraje se stal Kostelec

Novinky, Alena Lochmannová

Vítězem jubilejního dvacátého ročníku soutěže Vesnice roku se stala obec Kostelec na Tachovsku, která se nejlépe prezentovala ve všech posuzovaných oblastech a získala tak nejvyšší ocenění - Zlatou stuhu.

Foto: KÚ Plzeňského kraje

Vítězem jubilejního dvacátého ročníku soutěže Vesnice roku se stala obec Kostelec na Tachovsku.

Článek

Vyhlašování výsledků oblíbené ankety proběhlo v sobotu 2. srpna. Do soutěže se letos přihlásilo 16 obcí Plzeňského kraje, ze kterých hodnotitelská komise v čele s předsedou komise Josefem Rouskem vybírala letošní vítěze. Mezi další stuhou oceněné obce patří Raková, Žihle, Hromnice a Příchovice.

„Soutěže se mohly zúčastnit všechny obce, města a městyse vesnického charakteru do 7500 obyvatel, a které mají zpracovaný vlastní plán obnovy vesnice. Hodnotitelská komise pak na přelomu května a června všechny přihlášené obce navštívila a zástupci obcí měli možnost prezentovat činnost obce," popsal pravidla soutěže Josef Rousek, předseda komise a také starosta obce Strážov, která zvítězila v krajském kole v roce 2012.

Závěrečný ceremoniál spojený s vyhlášením vítězů se uskutečnil ve vítězné obci – v Kostelci na Tachovsku.

„Do soutěže jsme se hlásili posledních deset let a až nyní se nám podařilo zvítězit. Je to zásluha především obyvatel obce,” řekl starosta Kostelce František Trhlík.

Zlatou stuhu a příspěvek od Plzeňského kraje ve výši 60 tisíc korun předal vítězné obci hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs, který převzal záštitu nad soutěží.

„Jsem velmi rád, že prostřednictvím soutěže Vesnice roku je možné ocenit aktivitu obcí, jejich představitelů a občanů, kteří zde žijí a mají snahu zvelebovat své okolí a udržovat společenský život v obce. Život na venkově je potřeba udržovat a podporovat, a to se prostřednictvím této soutěže daří,” uvedl hejtman.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám