Hlavní obsah

Vernisáž výstavy Shakespearovy sonety zahájí profesor Hilský

Novinky, Lenka Hatlapatková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Martin Hilský, profesor anglické literatury Filozofické fakulty Univerzity Karlovy a čestný člen Řádu britského impéria, zahájí v úterý 10. prosince v 16 hodin v ostravském Domě knihy Knihcentrum vernisáž výstavy Mileny Kantorové s názvem Shakespearovy sonety.

Foto: Milena Kantorová
Článek

Osobně přednese i úryvky Shakespearových básní, které autorku inspirovaly k vytvoření těchto výtvarných děl.

Výstava přináší zcela nový pohled na klasické dílo Shakespearovy sonety z jiného úhlu, olejomalby autorky Mileny Kantorové v sobě spojují kvalitní techniku i ušlechtilost tématu.

„Případ Shakespeara je sám o sobě emočně silný a dodnes existuje mnoho teorií, některé jsou až konspirační. Jednou z nich je i to, jak je vůbec možné, že syn negramotného obchodníka, vzdělávaný pouze vesnickým učitelem, měl tak bohatý slovník? Je však jedno, jestli toto úžasné nesmrtelné dílo napsal opravdu plebejský genius či někdo jiný. Jisté je, že úryvky ze Zkrocení zlé ženy, z Hamleta či třeba Richarda III. zná snad každý z nás,“ říká Milena Kantorová, která i tak náročné klasické dílo pevně uchopila a prezentuje ho ve svých malbách se zcela novým impulzem.

Obrazy jako by vyrůstaly z krásy slova, aniž by jej narušovaly. Pocity, nálady a předměty jsou seskupeny do snového vývoje příběhu a do vztahů mezi lidským nitrem a konkrétností jednotlivých sonetů. Na prodejní výstavě, která potrvá do 3. ledna 2014, můžete zhlédnout celkem 32 velkoplošných ilustrací ke Shakespearovým sonetům. Olejomalby díky zvláštní vrstvené technice navozují dojem trojrozměrnosti, pohybu a živočišnosti.

Prof. PhDr. Martin Hilský, CSc., dr. h. c., MBE je profesor anglické literatury na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy a Filozofické fakultě Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích, překladatel z angličtiny, shakespearolog a manžel české překladatelky Kateřiny Hilské. K řadě knih napsal předmluvy nebo doslovy. V roce 2001 byl za zásluhy o šíření anglické literatury v Česku jmenován čestným členem Řádu britského impéria. 28. října 2011 jej prezident republiky Václav Klaus vyznamenal Medailí Za zásluhy o stát v oblasti kultury a školství. Den předtím obdržel z rukou ministra kultury Státní cenu za literaturu a překladatelské dílo. (Zdroj: Wikipedia)

Reklama

Výběr článků

Načítám