Hlavní obsah

Vernisáž v Kroměříži představila nejen zajímavou výstavu, ale nabídla i kulturní zážitky

• Aktualizováno
Novinky, Dana Ehlová

Slavnostní vernisáž v Domě kultury v Kroměříži zahájila v pátek 28. června výstavu fotografií Nelly Billové a Roberta Rohála nazvanou Kresby světlem. Doprovodný program zahrnoval nejen dvě hudební a jedno taneční vystoupení, ale dokonce i dva křty - křtila se kniha a kalendář.

Foto: Vladimír Hudeček

Robert Rohál prezentuje v Kroměříži svou kolekci Nostalgia.

Článek

Nelly Billová i Robert Rohál pochází z Holešova a jsou letití přátelé. Přibližně před patnácti lety spolu začali vystavovat, ale pak se každý vydal vlastní cestou. Po deseti letech se znovu spojili a letošní společnou kroměřížskou výstavu nazvali stejně jako před lety - Kresby světlem.

Zatímco Nelly Billová představuje průřez své fotografické a grafické tvorby, Robert Rohál prezentuje svou prozatím poslední kolekci Nostalgia, kterou už předtím vystavil v Galerii Divadla Šumperk nebo v Galerii Anděl v Olomouci.

Poté, co v úvodu vernisáže moderátorka Dana Dopitová představila oba autory a seznámila přítomné s jejich tvorbou, následovaly dva křty - nejprve kroměřížský starosta Jaroslav Němec pokřtil publikaci Velká kniha herců první republiky a protektorátu autorů Jiřího Bartoně a Roberta Rohála, potom byl místostarostkou Danielou Hebnarovou a ředitelkou Základní školy a Mateřské školy v Kroměříži Ludmilou Kočí pokřtěn charitativní kalendář černobílých fotografií Roberta Rohála Nostalgia (totožný s jeho foto kolekcí), jehož zakoupením mohou zájemci podpořit handicapované děti.

Bylo tedy velice příznačné, že se aktu zúčastnili David Kalčík (trpící svalovou dystrofií) a Stella Hollíková (autistka) - on někdejší žák a ona současná žákyně Základní školy a Mateřské školy Kroměříž, ul. F. Vančury.

Protagonisty Rohálovy nejnovější kolekce jsou Jiří Bartoň a Soňa Drábková, iniciátorka této vernisáže, kterou podpořily Dům kultury v Kroměříži a Zdravé město Kroměříž.

To Jiří Bartoň měl naopak několik úkolů během samotného večera - jako spoluautor byl přítomen křtu Velké knihy herců první republiky a protektorátu a současně zazpíval za doprovodu pianistky Marie Drkulové pět šansonů. Druhý z dvojice autorů publikace o hercích - Robert Rohál - sice nezpíval, zato měl povinnosti při následném křtu charitativního kalendáře.

V bohatém hudebním programu vystoupila také taneční skupina Marka Meluzína a Jitky Dedkové M Dance crew Kroměříž a dále soubor Corda Magico, vedený právě Nelly Billovou.

Slavnostního zahájení výstavy se k potěše organizátorů zúčastnilo téměř sto hostů. Jedna z nich, Helena Peštuk Sedláčková, přijela na vernisáž až z Olomouce, a po skončení slavnosti prohlásila: „Dům Kultury v Kroměříži prokázal, že KULTURNÍ se mu neříká nadarmo! Velkým kulturním zážitkem pro všechny přítomné totiž jistě byla vernisáž výstavy uměleckých fotografií Roberta Rohála - klasika černobílé fotografie, a Nelly Billové, která zde vystavuje barevné fotografie a koláže. Průběh vernisáže obohatil svým profesionálním projevem herec a šansoniér Jiří Bartoň, avšak na začátku nechybělo ani svižné taneční vystoupení mladého dívčího souboru, a potom dokonalá prezentace klasické hudby pod vedením Nelly Billové, tentokrát jako kytaristky. Byl to nezapomenutelný podvečer a Kroměříž má být právem na co hrda."

Výstava Kresby světlem potrvá ve foyer Domu kultury v Kroměříži až do 15. září.

Reklama

Výběr článků

Načítám