Hlavní obsah

Vepřové hody aneb Pohádkové posvícení podle starých lidových tradic na hradu a zámku Staré Hrady

Novinky, Ivana Kvasnicová

Hrad a zámek Staré Hrady u Jičína zve malé i velké na Pohádkové posvícení a vepřové hody. Domácí zabíjačka, guláš, jitrničky, jelítka, slivovice, posvícenské koláče nabídnou na tradiční lidové veselici již tuto sobotu 17. října. Provázet je bude zábava a soutěže, například v pojídání jitrnic.

Foto: Staré hrady
Článek

Kromě pochoutek nabízí pohádkové posvícení také rytířské turnaje, pasování ochránců starohradských pohádek, soutěže, hry a písničky pro děti i dospělé, láká na akci spisovatelka Petra Suková.

"Již od rána se bude hradní nádvoří plnit nejen stánky s domácími jitrničkami, jelítky, tlačenkou, guláškem a zabíjačkovou polévkou, ale i sladkým trdelníkem, koláči, voňavou kávou a lahodnou medovinkou jak pro dospěláky, tak pro děti a řidiče. Pro mlsné jazýčky nebudou chybět sladkosti všeho druhu, pražené oříšky, perníky z pouti a všechny možné horké i studené nápoje" dodává Suková.

 Do pohádek čaroděje Archibalda I.

Spoustu pohádkových překvapení návštěvníci zažijí i během třech prohlídkových okruhů, při kterých je krásná princezna, veselá čarodějnice či rytíř zavedou do pohádek čaroděje Archibalda I.

Na prohlídkové trasy - Hrad a zámek s Dračí královskou komnatou, Zámecké pohádkové sklepení a Hradní pohádková půda se vychází každou půlhodinu, a to od 10.00 do 18.00.

V 12.00, 14.00 a 16.00 se budou konat velké pohádkové rytířské turnaje o největší jelito, doprovázené soutěžemi v pojídání jitrnic.

Na závěr se vyhodnotí velká soutěž v malování pohádkových postav. Obrázky děti posílaly přímo na adresu Archibalda I., nejvyššího pohádkového čaroděje Starých Hradů. Nejlepší vyhodnocení malíři budou slavnostně pasováni mečem na ochránce starohradských pohádek. Vybrané obrázky budou po celý den zdobit obě hradní nádvoří, aby si je všichni návštěvníci mohli prohlédnout.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám