Hlavní obsah

Vepřo knedlo zelo: lahůdka i pro bránici

Novinky, Dana Smrčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nenaplněné touhy po herecké kariéře, na krku kravín a dvě sestry. Když tu najednou přijde šance dostat se z holínek, modrých vytahaných tepláků s gumičkou a malé moravské vesnice do velkého světa. O tom je komedie Vepřo knedlo zelo aneb Tři sestry a Pepan, kterou do Mikulova dovezlo divadlo MALÉhRY.

Foto: Martin Tesařík

Opožděná Maruška, Irča plná nadějí a podivín Pepan.

Článek

V mikulovském kinosálu bučely v sobotu 20. listopadu krávy a hledišti vládl smích. Na jevišti totiž excelovali Daniela Zbytovská, Nikola Zbytovská, Josef Polášek, J. Barin Tichý a mikulovská rodačka Barbora Seidlová.

Představení, které vzniklo ve spolupráci s Divadlem Bolka Polívky, je ryze autorské. „Vnímám divadlo jako odraz doby, ve které žijeme. Proto si hry píšeme sami. Inspirací jsou nám příběhy lidí kolem nás, někdy i našich blízkých přátel. Ti si pak před námi dávají pozor na jazyk,“ prozradila Seidlová. Na pódiu se dokonce objevil nábytek po její babičce z Mikulova i část její garderoby.

Ve hře Knedlo vepřo zelo je zakódován pokus o duchovní nadhled. „Třeba symbol anděla, kráva s křídly, která se vznáší nad kravínem. Je ale otázka, jestli osazenstvo kravína skutečně povznese,“ naznačuje Seidlová.

Podle herců nezáleží, zda hrají pro městské nebo venkovské publikum. „Rozdíl ve vnímání bývá spíš v jednotlivých krajích nebo na Slovensku. Docela nás překvapili diváci v jižních Čechách, kteří na moravský slang reagovali naprosto nadšeně,“ shodli se.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám