Hlavní obsah

Veltruský zámek zahájí letošní sezónu otevřením výstavy o hraběti Arnoštu Chotkovi

Novinky, Romana Indrová Semelková

Zámek Veltrusy-Ostrov po krátkém lednovém odpočinku otevírá své brány. Letošní sezóna bude odstartována v sobotu 28. ledna zahájením výstavy o hraběti Arnoštu Chotkovi a zámek se tak zařadí mezi několik objektů pod správou Národního památkového ústavu, které se veřejnosti zpřístupní již během zimy.

Foto: Romana Indrová Semelková

hrabě Arnošt Chotek

Článek

Výstava Arnošt hrabě Chotek - Voják, šlechtic, dvořan, která bude poprvé otevřena poslední lednovou sobotu, je malým připomenutím předposledního majitele veltruského zámku z rodu Chotků, od jehož úmrtí uplyne 24. ledna tohoto roku přesně 90 let.

„Ve dvou místnostech bude k vidění například Arnoštova posmrtná maska, hůlka, kterou mu na památku věnovala španělská královna, nebo hulánská čapka, s níž pravděpodobně bojoval u Hradce Králové,“ upřesnil autor výstavy Jakub Jukl.

Výstava je doplňkem edukačního okruhu Aristokracie: začátek konce a potrvá do 17. dubna. Prohlídkový okruh je pak věnován posledním majitelům zdejšího panství, Carymu a Livii Chotkovým, které sem pozval právě hrabě Arnošt Chotek.

Kolik váží libra, co je to látro nebo jak velký je žejdlík, se návštěvníci mohou dozvědět na dlouhodobé výstavě Váhy, míry, závaží na zámku vám ukáží. Ta je věnovaná historii měr a vah v Českých zemích v kontextu vývoje habsburské monarchie. Nechybí ani část věnovaná využití měřidel na veltruském hospodářství hraběcí rodiny Chotků.

Zámecký okruh a výstavy budou otevřeny od ledna do konce dubna vždy o víkendech. Poté se otevírací doba rozšíří o dny v týdnu a přibudou i další okruhy jako výstava historických kočárů, cykloprohlídka po romantickém parku nebo projížďka koňským povozem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám