Hlavní obsah

Velký svátek lidové kultury v Červeném Kostelci

Novinky, Vlasta Kafková

Červený Kostelec je půvabné městečko s 8500 obyvateli v mírně zvlněné podhorské krajině, s nádhernými průhledy na Krkonoše, Jestřebí hory i hory Orlické. Narodila se zde řada umělců – malířů, grafiků, architektů, hudebníků, herců i literátů a lidových tvůrců nepočítaně.

Článek

Cit a smysl pro krásu zde v lidech dál žije, což dokazuje jejich péče o zdejší svátek lidové kultury.

Jím je Mezinárodní folklorní festival, jehož letošní 56. ročník v Červeném Kostelci trval pět dnů. Festivalu se zúčastnilo 12 zahraničních souborů a pět souborů z ČR. Celkem na 600 účinkujících předvedlo úchvatné tance i poetické písně. Hostitelem byl místní dětský soubor Hadářek, který festival zahájil a vedl si velice profesionálně.

Pořadatelé vyhlásili diváckou soutěž o nejhezčí kroje a nejoblíbenější soubor. Výsledek dopadl následovně: SOUBORY: 1. Mexiko, 2. Vranovčan ze Slovenska, 3. Kongo. KROJE: 1. Kongo, 2. Mexiko, 3. Sicílie.

Nedivím se, že u diváků zvítězili Mexičané. Oplývali kroji pestrých barev a typických střihů. Když dívky rozvířily své bohaté sukně a grandi zašermovali svými sombrery, zvýšil se divákům krevní tlak. Stejné to bylo při vystoupení Vranovčanů ze Slovenska. Konžané svou osobitost podtrhli oblečením z africké trávy, ve svém jazyce přezpívali naši písničku Šli panenky silnicí... – a úspěch byl zaručen. Sicilané předvedli pracovní rybářský tanec i národní tanec tarantelu.

Právě končící vyprávění o Mezinárodním folklorním festivalu v Červeném Kostelci budiž pozvánkou na příští 57. ročník. Tak nezapomeňte – srpen 2011. Více informací najdete na internetu.

Reklama

Výběr článků

Načítám