Hlavní obsah

Velkolepé rozloučení s létem na hradech a zámcích proběhne o Hradozámecké noci.

Novinky, Ivana Kvasnicová

Hradozámecká noc, která letos proběhne v noci ze soboty 31. srpna na neděli 1. září, představuje památky v netradiční době a s netradičním programem jako místa neustále živá, na něž má smysl se vracet. Do Hradozámecké noci se stejně jako v předchozích letech zapojí desítky památek.

Foto: NPÚ
Článek

Každý rok se na některé z památek ve správě NPÚ odehrává hlavní program – v letošním roce bude hlavním hostitelem hrad Grabštejn, celodenní program nabídnou hrad a zámek Frýdlant a zámek Lemberk.

Hrad a zámek Frýdlant láká na noční prohlídky na motivy tajemného a romantického příběhu Panna a netvor. V areálu bude přístupná alchymistická dílna s různými kouzly, historickými rekvizitami a dokumenty.

Na hradu Grabštejn vás čekají hrané kostýmované prohlídky s historkami ze života jednotlivých členů rodiny, prohlídky sklepení bez průvodce i komentované prohlídky hradní kaple sv. Barbory s navazujícím komorním koncertem.

Kostýmované prohlídky zámku Lemberk zaměřené na dobové stolování budou obohacené o živé obrazy od gotiky až po historismus. Po celé dopoledne bude v provozu černá kuchyně s možností ochutnávky pokrmů připravených dle dobových receptů.

Nočním hradem s pivovarem projdou návštěvníci hradu Bítov, připravena je ochutnávka bítovského piva, dále prohlídka hladomorny a mučírny, hradní zahrady a kaple.

Klášter Broumov odhalí tajemství Turínského plátna s Kyliánem Ignácem Dientzenhoferem. Hradozámecká noc na Hrubém Rohozci odhalí tajemství zámecké mumie! Těšit se můžete na večerní prohlídku prvorepublikové expozice v knížecím apartmá na zámku Jezeří.

Na zámku Krásný zahájí loveckou sezonu. Vydejte se s Janem Rudolfem Černínem a s jeho chotí na obhlídku loveckého území a staňte se účastníkem parforsního honu v rámci zážitkové hry.

Hradozámecká noc na Kunětické hoře připomeneme blížící se třicáté výročí Sametové revoluce prostřednictvím panelů s fotografiemi a citáty Václava Havla.

Na zámku Manětín se návštěvníci projdou setmělými komnatami včetně oratoře, knihovny, hlavního sálu a točitého schodiště, kudy běžná prohlídka nevede.

Přijďte zažít romantický večer na konci prázdnin na zámku Ratibořice a dozvědět se něco zajímavého ze zákulisí světa vysoké aristokracie.

Na historické prohlídkové trase hradu Roštejn mohou návštěvníci prožít atmosféru dobové lovecké hostiny a ochutnat myslivecká jídla. Na interaktivní trase si vyzkoušejí množství lesních her, které nejsou běžně součástí trasy.

Netradiční večerní hrané prohlídky v zámeckých interiérech napříč staletími představí jednotlivé etapy historie zámku Stekník.

Hrad Šternberk nabídne návštěvníkům večerní prohlídky obohacené o hudební vystoupení v hradní kapli, které doplní atraktivní program na nádvoří.

Poznejte sídlo středověkého šlechtice Půty Švihovského na hradě Švihov. Prohlédnete si středověké zbraně, před vašimi zraky se utkají stateční rytíři, poznáte tajemství středověké kuchyně. O duše hříšníků svede boj ďábel se smrtí během nočních prohlídek interiéru hradu.

Se členy knížecího rodu Windischgrätzů se vrátíte do 19. století na tachovském zámku a poznáte tak nejen všechny komnaty reprezentativního křídla, ale také různé podoby lásky.

Se členy knížecího rodu Windischgrätzů se vrátíte do 19. století na tachovském zámku a poznáte tak nejen všechny komnaty reprezentativního křídla, ale také různé podoby lásky.

V. ročník barokních slavností Feste Teatrale proběhne po celém areálu zámku Valtice. Program vyvrcholí posezením s cimbálovou muzikou.

Reklama

Výběr článků

Načítám