Hlavní obsah

Velkobílovická firma radí, jak na ochranu vinic

Novinky, Kateřina Martykánová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Unikátní novinku v poskytovaných službách přináší tuzemským vinařům od června společnost BS vinařské potřeby z Velkých Bílovic. Jedná se o specializované analýzy aktuálního stavu révy vinné, které se zaměřují na výskyt škodlivých organismů a následně na doporučení vedoucí k ochraně vinic.

Foto: BS vinařské potřeby
Článek

Zkušení vinaři moc dobře vědí, že již v tomto období se rozhoduje o kvalitě hroznů, které budou na podzim sklízet. Keře révy vinné totiž velmi citlivě reagují na vlivy počasí a díky aktuálnímu stavu tak hrozní neustálé nebezpečí padlí. „Vzhledem k situaci z loňského roku je ale také potřeba věnovat zvýšenou pozornost plísni šedé,“ říká Miloš Vidlář, enolog ze společnosti BS vinařské potřeby.

Aby mohli vinaři těmto aspektům znehodnocujícím jejich budoucí úrodu lépe předcházet, přišla společnost BS vinařské potřeby s novou službou. Ve spolupráci s docentem Pavlem Pavlouškem z Mendelovy univerzity zpracovávají v týdenních intervalech rozbory aktuálního stavu vinic od společnosti Ekovín.

„Pro každý týden je připraveno nové vyhodnocení zahrnující popis možného nebezpečí a rady pro užití konkrétních přípravků, které mohou škodám na rostlinách či budoucí úrodě zabránit,“ doplnil Miloš Vidlář.

Tyto rozbory budou vinařům k dispozici do doby, než se začnou provádět již tradiční předsběrové analýzy nebo dle aktuální situace i souběžně s nimi. Tyto analýzy budou již třetí sezónu sledovat vývoj zrání hroznů a na základě jejich detailních rozborů přinesou vinařům doporučení, kdy začít u konkrétních odrůd révy se sklizní. Návaznost odborných rozborů tak přináší vinařům kvalitní podklady pro rozhodování o krocích, které je vhodné ve vinicích učinit. Ze společnost BS vinařské potřeby se tak stává rovnocenný partner pro vinaře po stránce informační, poradenské i dodavatelské.

Odborné zprávy jsou pravidelně zveřejňovány na www.vinarskepotreby.cz a k dispozici jsou vinařům zcela zdarma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám