Hlavní obsah

Velké Karlovice se chystají na Karlovský gastrofestival, pekařky napekly stovky frgálů

Novinky, Martina Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velkými Karlovicemi se od středy line vůně valašských frgálů. Místní pekařky se již pilně připravují na tradiční Karlovský gastrofestival, který ovládne místní údolí Léskové již o tomto víkendu. A právě frgál jakožto nejznámější valašská specialita v něm bude hrát důležitou roli.

Foto: archiv Karlovského gastrofestivalu

Každoročním vrcholem Karlovského gastrofestivalu je soutěž o nejlepší valašský frgál.

Článek

„Do soboty bychom měli mít připraveno 1400 frgálů a dalších asi 600 upečeme během víkendu. Kromě toho přijedou prodávat své koláče na farmářský trh další pekaři z okolí. Musíme si připravit dostatečné zásoby, loni se vše prodalo. O frgály je mezi lidmi obrovský zájem,” uvedl Tomáš Blabla, ředitel karlovického Resortu Valachy, který je hlavním pořadatelem gastrofestivalu.

V rámci programu navíc opět nebude chybět frgálová manufaktura, v níž si děti i dospělí pod vedením pekařek Resortu Valachy mohou vyzkoušet výrobu frgálu a odvézt si ho s sebou domů.

A v neděli se uskuteční tradiční soutěž o nejlepší valašský frgál, v níž porota každoročně hodnotí několik desítek koláčů od profesionálů i amatérských pekařek z regionu.

Kromě frgálů se ale mohou návštěvníci těšit i na řadu dalších krajových specialit. V nabídce místních hotelů a restaurací nebude chybět kyselice, ale také třeba zvěřina, ryby, zabíjačka či zdánlivě exotičtí šneci, kteří však také historicky patří do valašské kuchyně.

Na Karlovský gastrofestival, při jehož pořádání již sedmým rokem spojují síly místní hoteliéři a restauratéři, je tradičně vstup zdarma. Vedle programu je atraktivní i místo konání: uprostřed přírody Beskydy, v malebném údolí u hranice se Slovenskem. Ochutnávku specialit kuchařů místních hotelů, penzionů a restaurací tak mohou návštěvníci spojit s procházkou krajinou.

Celkem 12 gastro zastávek je rozeseto v údolí ve vzdálenosti do 3,5 km a hosté se mezi nimi mohou projít po cyklostezce Bečva nebo se svézt vláčkem, koňským povozem či historickým autobusem. Zajištěna bude i kyvadlová doprava z vlakového nádraží v centru Velkých Karlovic.

Součástí bude opět také farmářský trh, na který přijedou i producenti z Maďarska. Uskuteční se soutěž o nejlepší klobásu, kuchařské show či řemeslný jarmark, zahrají cimbálové muziky a připravena je i zábava pro děti.

Na své si přijdou i nároční gurmáni, pro které jsou v hotelech Lanterna a Horal připraveny galavečeře, každoročně zpestřené účastí kuchařské osobnosti s michelinskou hvězdou. Letos přijede Pavel Pospíšil, první Čech, který se stal držitelem “kuchařského Oscara“.

„Michelinské galavečeře jsou velmi oblíbené, hosté vítají tuto možnost poznat um michelinských kuchařů, za nimiž by jinak museli cestovat často i stovky kilometrů daleko. V minulosti již u nás hostovali michelinští šéfkuchaři z Itálie, Maďarska a postupně oba aktuální čeští držitelé michelinské hvězdy Oldřich Sahajdák a Roman Paulus. Letos uzavřeme český trojlístek díky Pavlu Pospíšilovi, který trvale žije v Německu. Jeho sobotní galavečeře je již vyprodaná, na další galavečeře zbývá posledních pár míst," dodal ředitel gastrofestivalu Tomáš Blabla.

Reklama

Výběr článků

Načítám