Hlavní obsah

Velká soutěž start-upů v Olomouci. Začínající podnikatelé mohou získat až 200 000 eur

Novinky, Radim Weiss

Na začátku prosince proběhne na Moravské vysoké škole Olomouc (MVŠO) akce určená začínajícím podnikatelům – Czech Pitch Night. O částku 200 000 eur se zde utkají české startupy.

Foto: BCO

Moravská vysoká škola Olomouc

Článek

Czech Pitch Night je vůbec první akcí svého druhu, která se v moravské metropoli uskuteční. Příležitost představit svůj business zde získají podnikatelští nováčci. Akce je obdobou populárního pořadu České televize Den D. Podnikatelé mají možnost předstoupit před investory a představit jim svůj projekt. Ti nejúspěšnější získají finanční podporu a know-how investorů.

„Rozjezd nového podniku vyžaduje nemalé investice a také obchodní kontakty a znalosti fungování daného segmentu trhu. Právě kvůli absenci podobných zkušeností a financí start-upové projekty často končí již v zárodku. Pěti let existence se dožije jen polovina start-upů. Proto je zde Czech Pitch Night. Cílem akce je podpořit nadějné podnikatelské záměry, spojit začínající podnikatele s úspěšnými businessmany a jejich skvělý nápad opřít o základní kapitál a know-how,” uvedl Marek Vaculík, vedoucí obchodního oddělení MVŠO.

Účastníci Czech Pitch Night získají možnost hovořit 4 minuty o svém projektu před odbornou porotou. Nejlepší projekty mohou získat nejen finanční podporu, ale i zázemí v podnikatelském inkubátoru Prague Startup Centre, který napomáhá rozvoji start-upového prostředí v České republice.

Kapitál na akci přinese fond Lighthouse Ventures. Ten byl jedním ze dvou vítězů výběrového řízení u Evropského investičního fondu, který hledal v České republice prostředníky pro podporu začínajících firem, a který do rukou Lighthouse Ventures vložil stamiliony korun od Evropské investiční banky.

Fond se dle slov spoluzakladatele Michala Zálešáka zaměřuje především na rané fáze start-upů (seed a pre-seed investice). Podporu tak mohou získat i takzvané pre-seed projekty, které existují pouze v hlavách svých tvůrců. Tento model je v zahraničí poměrně běžný a je hojně podporován vládami jednotlivých zemí. Fond pro tento účel otevřel i nový Lighthouse Accelerator, který nabízí kromě 20 tis. EUR také i pomoc s vypracováním investičních dokumentů od expertů Lighthouse Ventures. Účast v akcelerátoru připraví startup na získání investice až do výše 700 tisíc EUR.

„Lighthouse Accelerator je určen pro inovativní a zcela nové nápady,” říká Michal Zálešák, Managing Partner v Lighthouse Ventures. „První kroky startupů jsou zároveň těmi nejvíce kritickými, kde může dojít k nevratným chybám a omylům. V této fázi pomůže Lighthouse Ventures se daným chybám vyvarovat a nasměrovat startup ke globálnímu úspěchu.”

Reklama

Výběr článků

Načítám