Hlavní obsah

Velikonoční vyrábění uspořádal Dům dětí a mládeže v Habartově již podvanácté v řadě

Novinky, Aleš Plevka

Ředitelka habartovského DDM Jana Chalupská spolu s pracovnicí DDM Ivou Dobošovou a za vydatné pomoci party nadšenců, bez jejichž přispění by realizace akce nebyla možná, pozvaly na sobotní pozdní dopoledne 19. března do sálu kulturního střediska všechny zájemce o rukodělné vyrábění spojené s Velikonocemi

Foto: Aleš Plevka

Ředitelka DDM Habartov zahajuje již dvanácté Velikonoční vyrábění

Článek

Pozvání bylo hojně akceptováno, neboť po celé tři hodiny trvání akce sál doslova praskal ve švech. S ohledem na to, že v prostoru bylo rozmístěno na čtrnáct stanovišť a u každého stolu bylo k dispozici 5 - 6 míst, která byla po většinu času stále obsazena, a navíc se lidé pohybovali ještě i všude kolem, a tak je možné konstatovat, že návštěvnost zcela jistě a také výrazně překročila stovku.

Ředitelka DDM Jana Chalupská všechny přivítala krátce po desáté hodině, přičemž takřka vzápětí pódium přepustila žákům místní základní umělecké školy, jejichž hudební a pěvecké vystoupení se před několika lety stalo milou součástí předvelikonoční akce. I tentokrát se jejich hudba a zpěv staly vítanou kulisou pro mnoho desítek párů šikovných rukou.

Pokud někdo pojal záměr vyzkoušet si vytvoření všech výrobků a také všechny techniky zdobení kraslic, ony tři hodiny strávil opravdu v plném nasazení. Odhaduji, že asi polovina stanovišť byla totožná s těmi z minulých let, jsou to osvědčené metody a stálice, které by všem určitě chyběly, a řadí se mezi ně kupříkladu mramorování, zdobení vajec prostřednictvím rozpuštěných voskovek či malých elektrických vrtaček.

Inovace tak bylo možné zaznamenat hlavně u výrobků z barevných papírů a dalších výtvarných doplňků, kde jako na běžícím pásu spatřovali světlo světa rozverní zajíci či slepičky, které posloužily jako stojánek na kraslice. Chybět nemohly ani oblíbené pestrobarevné zápichy, velikonoční testík, za jehož absolvování byla k mání sladká odměna, či ukázka tradičního paličkování krajek, kterému se v Habartově již po léta věnuje Jana Kässová.

Ochotní instruktoři, kteří byli k dispozici u každého ze stanovišť, tak neměli takřka chvilku na vydechnutí, poněvadž uvolněná místa se záhy zaplňovala nově příchozími. Je tedy na místě těmto lidem velmi poděkovat, protože sobotní dopoledne by zcela jistě mohli trávit úplně jinak a namísto toho věnovali svůj volný čas dětem.

S přibývajícím časem se bílá vajíčka proměňovala na paletách v ta pestrobarevná. Některá byla polepená barevnými kvítky, na povrchu dalších byla pak k vidění hra barev a jiná se pyšnila naprosto originálními a neokoukanými vzory, jaké mohou stvořit jen dětské ruce vedené notnou dávkou fantazie. 

Dětem se ruce postupně plnily nejrůznějšími výrobky, které s úsměvem a určitou porcí pýchy ukazovaly přítomným rodičům, kteří tu měli roli pomocné ruky v tom případě, kdy si děti s něčím nevěděly rady. Tentokrát měli dokonce i početnější zastoupení tatínkové a dědečkové, což jim určitě slouží ke cti.

Po třech hodinách intenzivního tvoření byla akce u konce. Výsledkem je to, že v mnoha desítkách nejen habartovských domácností bude sváteční výzdoba obohacena o originální kousky, které nikde jinde nenajdete. To za přípravu a čas strávený při realizaci akce, která se během kalendářního roku řadí k těm nejúspěšnějším a nejoblíbenějším, které DDM v Habartově pořádá, přece stojí. 

Reklama

Výběr článků

Načítám