Hlavní obsah

Velikonoční Mikulov přináší oslavu tradic a řemesel

Novinky, Jitka Sobotková

O Velikonocích Mikulov připravil bohatý kulturní program pro celou rodinu. Otevírá také novou turistickou sezónu zpřístupněním památek. Návštěvníky čeká divadlo, velikonoční jarmark, ochutnávky vín i koncerty různých hudebních žánrů.

Foto: archiv město Mikulov
Článek

Už na zelený čtvrtek se můžete na odpoledním workshopu v Eat Art Gallery naladit na velikonoční svátky při pečení velikonočních beránků a perníčků. V Galerii U Ní pořádají dílny velikonočních dekorací a další tvořivý program se tu koná také během pátku, soboty a neděle.

Dům dětí a mládeže pořádá ve čtvrtek odpoledne na Kozím hrádku oblíbené Hledání velikonočních vajíček. Večer jsou pak příznivci činohry zváni do Městského kina na komedii Divadla Radka Brzobohatého s názvem Postaveni(í) mimo hru, jejímž tématem je kamarádství a láska k jedné ženě. 

V sobotu na Náměstí otevírá v 11 hodin velikonoční jarmark, kde se návštěvníci setkají s ukázkami tradičních řemesel i velikonočních rukodělných technik, jako je pletení pomlázek a zdobení kraslic.

Na venkovním pódiu tradice moravských Velikonoc připomenou Národopisný soubor Pálava, dětský národopisný soubor Palavánek a Palavěnka s představením lidové hudby, písní a tanců. Naváže dechová hudba Mikulovanka a v regionu velmi úspěšný Národopisný soubor Břeclavan. Netradiční pojetí tradičních lidových písní zahraje vsetínská kapela Veselá bída. V podvečer program zakončí mladá kapela In Vino Musica.

Pro děti jsou připraveny v tanečním sále Městského úřadu velikonoční tvůrčí dílničky a sobotní dění  zpestří i pouliční divadlo Kašpárkův svět, které zahraje dvě pohádky v Galerii Konvent. 

Také velikonoční neděle bude patřit velikonočnímu jarmarku a uměleckým vystoupením. Představí se hudební soubory z místní Základní umělecké školy a vystoupí mikulovské mažoretky. Pro příznivce country zatančí skupina Novoveská štístka a zahraje břeclavská skupina Čtyřlístek. Poté vystoupí místní Jazzpetit a folkrocková kapela Pozdní sběr.

I milovníci vína si v programu přijdou na své. Čekají na ně ochutnávky vín či otevření archivních vinných sklepů. Také mikulovské restaurace a hotely nabídnou speciální gastronomická menu či hudební večery s cimbálovou muzikou.

Během velikonočních svátků budou zpřístupněny historické památky, pořádají se i procházky s průvodcem po křížové cestě na Svatý kopeček, kde si turisté pohlédnou kostel sv. Šebestiána. 

Reklama

Výběr článků

Načítám