Hlavní obsah

Velikonoční dobročinný bazárek Holky holkám pomůže dobré věci

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Velikonoce má člověk mít něco nového na sebe, aby ho beránek nepokakal, říká se. Řekly si to i plzeňské muzikantky, herečky, spisovatelky, novinářky a další ženské osobnosti kulturního života a zorganizovaly zcela mimořádnou akci: velikonoční dobročinný bazar dámského oblečení.

Foto: Organizátoři akce

Princip bazárku je jednoduchý: známé i neznámé ženy probraly své šatníky a přebytky nabídnou za symbolickou cenu do prodeje.

Článek

Uskuteční se v sobotu 19. března od 9 do 12 hodin na Zastávce (budova bývalého nádraží Plzeň – Zastávka, u zimního stadionu). Pokračovat pak bude odpoledne na velikonočním jarmarku v Dobřanech.

„Každá z nás má ve skříni spoustu oblečení, které už nenosíme, ale pořád je nám líto ho jen tak vyhodit. Zároveň každá z nás má nějakou kamarádku, která se potýká s nepřízní osudu, jako je rozvod, propuštění z práce, dlouhodobá nemoc, nefungující vztah, velké zadlužení a podobně. Zkrátka je v situaci, kdy poslední korunu musí dát za jídlo, bydlení a potřeby svých dětí a na ni samotnou už nezbývá. A těm všem chceme udělat radost,” vysvětlila hlavní pohnutky iniciátorka akce Markéta Čekanová.  

Princip bazárku je jednoduchý: známé i neznámé ženy probraly své šatníky a přebytky nabídnou za symbolickou cenu do prodeje. Kdokoli si tak bude moci obměnit šatník, získat kousky nezbytně nutné i ty pro potěšení, kousky předních módních značek i díla oděvních návrhářů. Výtěžek pak poputuje charitním domovům pro matky s dětmi v tísni. Těch je v Plzeňské diecézi šest a prakticky pořád praskají ve švech.

„Myšlenka bazárku mě nadchla a zároveň překvapila. Jsem moc rád, že existují lidé, kteří si na matky v tísni vzpomenou a chtějí jim pomoci. Skláním se před nimi. Domy pro matky budou letos hodně ekonomicky trpět – třeba v Havlovicích se musíme vyrovnat s deficitem 480 000 Kč, pokud se podaří zdroje, které jsou rozjednané. Nicméně deficit 480 000 Kč je službu ohrožující,” uvedl ředitel Diecézní charity Jiří Lodr.

Oděvy budou na velikonočním dobročinném bazárku HOLKY HOLKÁM prodávat herečka Kristýna Leichtová, držitelka Ceny Thálie, herečka divadla Alfa Blanka Luňáková, oděvní výtvarnice Eva Beránková - Berydesigner, senátorka Dagmar Terelmešová, muzikantka Ilon Leichtová, zpěvačka Vlaďka Bauerová, spisovatelky Daniela Kovářová a Jitka Prokšová, básnířka Tamara Kopřivová, ředitelka Nadace 700 let města Plzně Alena Kozáková, redaktorka televize Plzeňská 1 Marcela Durasová, novinářky Gabriela Špalková a Miroslava Vejvodová, tiskové mluvčí Michaela Jirovcová (ČEZ) a Martina Košanová (Studijní a vědecká knihovna), hlas plzeňské MHD Petra Jarošová a další zajímavé ženy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám