Článek
Od Velkého pátku 19. dubna do Velikonočního pondělí 22. dubna se na zámku Chudenice uskutečnila výstava s názvem Velikonoce na zámku, kdy byly zámecké expozice vyzdobeny jarní a velikonoční tematikou a hlavně - interiéry provoněly tentokrát pokrmy...
„Takovou návštěvnost jsme opravdu nečekali. Velikonoce byly pro nás rekordní a to nám udělalo velikou radost. Udělali jsme s naším týmem maximum pro to, abychom odbavili všechny zájemce o prohlídky svátečně vyzdobených interiérů, které provoněly pokrmy uvařené a upečené podle starých kuchařských knih,” uvedl průvodce zámku Chudenice Ludvík Pouza.
Návštěvníci se dozvěděli, co se jedlo na Škaredou středu, Zelený čtvrtek, Velký pátek, Bílou sobotu i Boží hod Velikonoční. „Velkým překvapením pro návštěvníky byla hostina připravená v zámecké jídelně. Tam mohli návštěvníci vidět pokrmy z ryb, mazance, beránky, ale také pečená holoubátka plněná nádivkou, uzená žebra, špek, pokrmy z vajec, luštěnin, ale i různé placky jako škvarkové či zelné placky a velikonoční výrobky z kynutého těsta – Jidáše, ptáčky, věnce a další,” popisuje Ludvík Pouza.
Na zámku v Chudenicích bylo opravdu rušno. Vedle mimořádných velikonočních prohlídek mohli v neděli 21. dubna na Boží hod velikonoční návštěvníci vyzkoušet také svoji šikovnost v tvořivé dílně a naučit se plést pomlázky nebo zdobit vajíčka na různé způsoby.
„Zájem i v tomto případě předčil naše očekávání, proto opravdu děkujeme všem ukázněným návštěvníkům za účast a srdečně je zveme i na další akce, o kterých se dozví na našich internetových a facebookových stránkách,” dodal průvodce.
Autorem koncepce výstavy Velikonoce na zámku byl Ludvík Pouza, který výstavu připravil společně s Jarmilou Strakovou a Martinou Valentovou. Za pomoc zámek děkuje i vystavovatelům Radce Grösslové, Ing. Jiřímu Bělovi, Kateřině Ruské, Jaroslavu Strakovi a dětem z kroužku Tvořilka při Knihovně v Chudenicích. Speciální poděkování si zaslouží také Eva D. Krausová, Martin Bušek a Lenka Homolková.