Hlavní obsah

Velikonoce u Thurn-Taxisů připomenou velikonoční tradice a zvyky

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První skutečně jarní slavnost na zámku Loučeň je spojená s řehtačkovým průvodem, vynášením Morany, pomlázkou a velikonočními dobrotami. Hlavním průvodcem se o Bílé sobotě (15. dubna) na loučenském zámku stane roztomilý pan Beránek.

Foto: zámek Loučeň
Článek

Velikonoce provází nepřeberné množství pohanských i křesťanských zvyků. Většinou však velikonoční zvyky vycházejí z podstaty života rolníka na zemědělském venkově - byly to svátky jara, kdy se příroda opět probouzela k životu a různými obřady bylo potřeba zabezpečit úrodu a zdar nově nadcházejícího zemědělského roku. Dnes Velikonoce chápeme jako křesťanskou oslavu znovuprobuzení přírody k životu po dlouhé zimě. Jsou to tedy svátky radosti, počátku úrody a naděje. 

Velikonoce jsou svátkem plným symboliky. Součástí velikonočních oslav je symbol beránka. Beránek symbolizuje v židovské tradici Izrael jako Boží stádo, které vede Hospodin. V křesťanství je beránek symbolem Ježíše Krista, protože byl jako beránek obětovaný za spásu světa. Beránek by podle historických tradic měl zdobit každý velikonoční stůl.

Velikonoce u Thurn-Taxisů

„Svátky jara budeme v letošním roce slavit u Beránků. Velikonoce u nás budou veselé, hravé a barevné, a tak vás celým zábavným dnem budou provázet členové velikonoční rodiny: domácí pan Vajíčko, paní Kuřátková a Zajíčkovi. K nim se letos přidává pan Beránek, který toho zatím o Velikonocích moc neví, a musí se na ně patřičně připravit,” uvedla Lucie Bittnerová, asistentka ředitelky, zámek Loučeň a.s.

A co ještě bude patřit k letošním Bílé sobotě 15. dubna na loučenském zámku? Velikonoční prohlídky zámku s připomínkou velikonočních tradic.

„Zámecká kuchařka Aninka napekla jidáše a beránky a uvařila první letošní pampeliškové víno podle starých receptů, prý je to moc dobré a navíc léčivé. Aninka také vymyslela pro děti mandlové jarní tvoření, které si sami vyrobí i snědí. Pletení pomlázek se bude hodit zejména tatínkům. Kdo si netroufá, může si koupit pomlázku již hotovou. Malování na obličej by se mohlo líbit maminkám, a to se vůbec nemusí nechat zmalovat jako velikonoční vajíčko. Pohádkové představení pro děti v zámecké oranžerii: Nezbedná pohádka o koblížkovi. Víte, kdo je to Morana? My vám to řekneme a pak utopit ji půjdeme. K Velikonocům patří řehtačkový průvod i velikonoční pomlázka, a o nic z toho nebudete ni letos u nás na zámku ochuzeni. Jak velké vajíčko jste měli možnost na Velikonoce vidět? U nás budou přímo obří. Na závěr velikonoční tancovačka na nádvoří,” dodala Lucie Bittnerová.

Veselé Velikonoce si na zámku může užít každý, a kdo přijde se zaječíma ušima na hlavě, dostane od zámecké kuchařky palačinku zdarma.

Reklama

Výběr článků

Načítám