Hlavní obsah

Velikonoce u Thurn-Taxisů na Loučeni lákají na tradiční řehtačkový průvod i babskou pomlázku

Novinky, Ivana Kvasnicová

Slavnost Velikonoce u Thurn-Taxisů na zámku Loučeň přinese tradiční jarní zvyklosti s výraznou inovací podoby jednotlivých živých tradic - řehtačkový průvod, vynášení Morany, barvení vajíček, pletení pomlázek a v samém závěru pak babskou pomlázku. Programem provede pan Vajíčko. Akce se koná v sobotu 26. března.

Foto: zámek Loučeň
Článek

Velikonoce jako pohyblivé svátky připadají na neděli následující po prvním jarním úplňku. Byly vždy oslavou jarního slunovratu, zániku zimy a vítáním jara.

K nejrozšířenějším zvykům, o kterém se dochovaly písemné doklady již ze 14. století, patřilo vynášení smrtky ze vsi, kam se přinášelo poté léto. Smrtka nebo Morana (slovanské názvy bohyně smrti a zimy), zhotovená ze slámy a ustrojená do ženských šatů, byla v čele průvodu vynesena ze vsi, kde byla vhozena do vody. Pak mládež ustrojila léto, vršek smrčku ozdobený obarvenými vejci a stuhami, a obcházela stavení s koledami.

V souvislosti s lidovou tradicí se dodržuje dodnes i malování vajec. Vajíčko je symbolem nového života, plodnosti a vzkříšení. Už ve starověkém Egyptě se na svátky jara barvila červeně vajíčka. Zdobení vaječných skořápek však může sahat až do pravěku.

Na Velikonoční pondělí ráno se v Česku  koná pomlázka, kdy muži šlehají ženy a dívky pomlázkou upletenou z vrbového proutí. Za pomlázku, která je symbolem zájmu muže o ženu, dostávají barevné vajíčko. Podle pověsti mají být dívky na Velikonoce vyšlehány, aby zůstaly celý rok zdravé a uchovaly si plodnost. V některých oblastech mohou ženy pomlázku oplatit odpoledne, kdy vylívají na muže kbelíky studené vody.

Velikonoce u Thurn-Taxisů

Již po deváté oslaví návštěvníci zámku Loučeň svátky jara celodenní slavností nazvanou Velikonoce u Thurn-Taxisů na Bílou sobotu dne 26. března (od 11 do 16 hodin).

Zámecká slavnost přinese tradiční jarní zvyklosti -  řehtačkový průvod, vynášení Morany, barvení vajíček, pletení pomlázek a v samém závěru pak babskou pomlázku. „Základ se nemění, ale letos výrazně inovujeme podobu jednotlivých živých tradic,” uvedla Kateřina Šrámková ze zámku Loučeň.

Řehtačkový průvod a vynášení Morany

Z nádvoří zámku se návštěvníci přesunou k zámeckým rybníkům, kde společně utopí Moranu - symbol odcházející zimy. Cestou samozřejmě nesmí zapomenout řehtat, proto si doneste řehtačky (od 13 hodin). 

Pohádka Jak šlo vejce do světa

Průvodcem velikonočním programem je vždy jiný maskot a letos to je pan Vajíčko. Pan Vajíčko návštěvníky provede celým programem - jarní rozcvičkou (11 hodin), slepičkovou diskotékou (12 hodin) i pletením pomlázky (15 hodin).

V pohádce Jak šlo vejce do světa uvidíte, co musí umět pan Vajíčko, když se rozhodne, že půjde do světa, a jak mu pomůžou jeho kamarádi – zajíček a slepička. Jarní pohádku uvidíte ve 14 hodin.  

Otevírání jara na zámku a v zámeckém parku

Knížecí rodina se po zimě vrací zpět na svoje české sídlo a Velikonoce jsou rodinným svátkem, kdy se všichni po dlouhé zimě těší na svěží jarní slunce a zpěv ptáků v zámeckém parku.

Prohlídky velikonočně vyzdobeného zámku budou probíhat po celý den od 11 do 16 hodin. Jako novinku letos chystá zámek rituál vítání jara v zámeckých labyrintech, kde čeká na děti pět úkolů na téma pohádky O slepičce a kohoutkovi.

Rozloučení s Velikonocemi s babskou pomlázkou proběhne v 16 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám