Hlavní obsah

Velikonoce na zámku Loučeni do programu poprvé zařadí rituál otevírání jara

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velikonoce u Thurn-Taxisů na zámku v Loučeni připomenou nejen staré velikonoční tradice - řehtačkový průvod, vynášení Morany, pomlázku a pohádku. Letos poprvé se na program velikonočních oslav zařadí rituál otevírání jara v zámeckých labyrintech. Programem návštěvníky provede pan Vajíčko. Stane se tak v sobotu 4. dubna od 11 do 16 hodin.

Foto: zámek Loučeň
Článek

Již po osmé oslaví návštěvníci zámku Loučeň svátky jara celodenní slavností Velikonoce u Thurn-Taxisů. A protože starých tradic je spousta, pokaždé zámek připomíná jinou. Letos návštěvníky provede celým programem pan Vajíčko.

Vajíčko, jako jeden z velikonočních symbolů, je zdobeno snad již od pravěku. Dodnes se tento zvyk udržuje téměř po celém světě, i když můžeme najít rozdílnosti, a to hlavně v průběhu oslav.

Hledání velikonoční vajíček

Zatímco v Česku probíhá tradiční pomlázka, v jiných státech nosí vajíčka velikonoční zajíček nebo je přinášejí zvony, které odletěly do Říma, a zpátky přinášejí sladkosti, které pak padají z nebe dolů. Ráno je pak děti hledají.

Zvykem je také ozdobit velikonočními strom. Soutěž v hledání vajíček odstartuje od 14 hodin.

Pohádka Jak šlo vejce do světa

Co musí umět pan Vajíčko, když se rozhodne odejít do světa, i jak mu pomůžou jeho kamarádi – zajíček a slepička, uvidíte v pohádce Jak šlo vejce do světa (na nádvoří zámku v 11.10 minut a poté v 15.30 hodin).

Dílnička pro děti

Pro děti bude na zámku zřízena i malá dílnička, kde si mohou namalovat vajíčka, vyrobit kočičky nebo pomlázku, které si odnesou s sebou domů (od 11.30 hodin).  

Řehtačkový průvod a vynášení Morany

Tradiční velikonoční zvyky můžou návštěvníci zámku vidět pravidelně každý rok na této slavnosti. Z nádvoří zámku se vydá průvod parkem k zámeckým rybníkům, kde společně utopí Moranu, symbol odcházející zimy.

Cestou samozřejmě nesmíte zapomenout řehtat, proto si doneste řehtačky (od 13 hodin). Pro ty, kdo si s sebou vezmou i zaječí uši, které budou mít na hlavě, připraví zámecké kuchařky palačinku zdarma.    

Otevírání jara v zámeckých labyrintech

Tradiční oslavy jara se slaví téměř po celém světě. Knížecí rodina se po zimě vracela na svoje české sídlo a Velikonoce jsou svátkem, kdy se všichni těšili na jarní slunce v zámeckém parku. 

Rituál otevírání jara v zámeckých labyrintech je letošní novinkou. Velcí i malí návštěvníci budou v pěti labyrintech plnit symbolických pět úkolů, kterými společně přivítají jaro na zámku.

Reklama

Výběr článků

Načítám