Hlavní obsah

Veletrh sociálních služeb přinesl řadu rad a informací, soutěží i zajímavých ukázek

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Město Ústí nad Orlicí ve spolupráci s poskytovateli sociálních a souvisejících služeb města a okolí uspořádalo ve čtvrtek 19. dubna v Kulturním domě v Ústí nad Orlicí Veletrh sociálních služeb doprovázený nabídkou produktů zdravé výživy a bohatým doprovodným kulturním programem.

Foto: Stanislava Dvořáková

Kulturní dům v Ústí nad Orlicí posedmé hostil Veletrh sociálních služeb, tentokrát i s bohatým doprovodným programem.

Článek

Město Ústí nad Orlicí již posedmé připravilo pro veřejnost přehlídku širokého spektra sociálních služeb s nabídkou výrobků klientů těchto zařízení, ukázkami kompenzačních pomůcek pro osoby s různým zdravotním postižením a řadou užitečných informací.

Mimo prohlídky stánků vystavovatelů byl připraven bohatý kulturní program, na kterém se podílely děti z mateřských a základních škol, klienti Stacionáře, studenti místní Střední školy zdravotní a sociální, pracovníci Domova důchodců v Ústí nad Orlicí a Český kynologický svaz ZKO Podhorka Česká Třebová.

V 37 stáncích se návštěvníci mohli seznámit s činností jednotlivých služeb, s provozem domovů důchodců a zařízení pro zdravotně postižené, prohlédnout si stávající zdravotní pomůcky v oblasti pohybu, zraku i sluchu a získat mnoho cenných poznatků z propagačních materiálů města, úřadu práce, péče o rodinu a linky důvěry. Dospělí si navíc mohli ověřit svůj zdravotní stav prostřednictvím ČČK změřením krevního tlaku a stanovením glykémie.

Mimo možnosti zakoupení různých praktických i estetických výrobků klientů jednotlivých zařízení a domovů, byla tentokrát nabídka nově rozšířena o produkty zdravé výživy. Organizace pro ohrožené děti a rizikové rodiny Květná Zahrada přivezla řadu potravin vyrobených na jejich vlastní farmě a stejně přispělo k obohacení sortimentu zdravé výživy Rodinné centrum Srdíčko Ústí nad Orlicí.

V jejich nabídce se objevil med od včel z jejich zahrady, lahodná medovina, chlebíčky s choceňským máslem obložené šunkou, sýrem a okurkou, teplá italská omeleta s pestem z bazalky a rajčat a vynikající koláčky z medu, másla a oříšků od arménské dobrovolnice Anny Hakobyan z Jerevanu. K atraktivitě cizích chutí přispěl i Marko ze Slovinska.

Novými nápady byl uveden i doprovodný kulturní program. K tradiční abilympiádě SŠZŠ pro zdravotně postiženou mládež přibyla další soutěž pro děti mateřských škol o nejhezčí malovaný obrázek na téma "Co mám rád". Po celou dobu průběhu veletrhu se pak na jevišti střídaly se svými scénkami děti základních škol, které tanečním vystoupením uzavřeli klienti Stacionáře.

Program byl dále obohacen promítnutím festivalového italského filmu Amore chi sei? (Lásko, kdo jsi?) o péči nemocných Alzheimerovou chorobou v Domově důchodců v Ústí nad Orlicí.

Největším překvapením programu bylo závěrečné vystoupení pod vedením Heleny Chrastilové členek Českého kynologického svazu ZKO Podhorka Česká Třebová Kateřiny Frimlové a Kristýny Lakomé s jejich psími partnery.

V poslední době stále více je s úspěchem využíváno tzv. canisterapie, kdy učenlivosti a přátelství psů k lidem lze využít i pro pobavení. Na jevišti se tak v tanci se psem představil russell teriér Boc a border kolie Happy. Další ukázkou v jejich provedení bylo zdolání překážek závodu agility, ke kterému se přidal navzdory svému stáří i pomalejší kříženec německého ovčáka a výmarského ohaře Rout. Nezvyklé umělecko-sportovní představení bylo dokonalou tečkou za všestranně přínosným a zajímavým veletrhem.

Reklama

Výběr článků

Načítám