Hlavní obsah

Velešínská kavárna Jakub nabídne večer s živou hudbou a projekcí

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Večer páteční sváteční, tedy 5. července, bude v kavárně Jakub ve Velešíně patřit tuzemské rockové autorské hudbě z let sedmdesátých, chybět nebudou ani skladby zcela čerstvé, celá hudební produkce bude doplněna synchronní uměleckou projekcí. Vystoupí tu kapela 2 Generations.

Foto: archiv
Článek

Kavárna Jakub, napojená na Kulturní a informační centrum města Velešína, slouží i jako prostor pro hudební večery. Jeden z nich se uskuteční v první červencový pátek, tedy v den připadající na připomenutí příchodu dávných slovanských věrozvěstů, soluňských bratří Cyrila a Metoděje, do našich krajů.

Zajímavostí je, že toto datum není v jakékoliv přímé souvislosti s jejich životem a činností. Například pravoslavné církve slaví jejich příchod 24. května podle našeho kalendáře (v pravoslavném je to 11. květen), kdy zhruba na jaře roku 863 dorazili na Velkou Moravu. Na popud olomouckého arcibiskupa Bedřicha z Fürstenberka bylo papežem Piem IX. Stanovena oslava tisíciletého výročí příchodu bratří v roce 1863 právě ke dni 5. července. 

Písecko-pražská formace 2 Generations se věnuje nekomerční náročnější rockové hudbě s prvky art rocku, psychedelie nebo i jazz rocku. A jak bylo zvykem mnoha kapel v éře let sedmdesátých - z té doby i většina skladeb pochází - nezbytnou součástí produkce je i vizuální stránka. Veškeré skladby (důležitou je také textová složka, v jazyce českém a poetičtější rovině), jsou doprovázeny synchronní projekcí. Nejlépe pochopitelně obrazový doprovod vyzní při velkoplošné projekci, ale v klubovém prostředí Jakuba jistě bude neméně působivý, než jak je k vidění na uvedených ukázkách.

Večer v duchu osobitého art rocku, poetiky, surrealismu i fantasy, začíná ve 20 hodin. Kavárna Jakub je k snadnému nalezení na náměstí J. V. Kamarýta 89.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám