Hlavní obsah

Velbloud se sice do betlému nevešel, přesto byl hvězdou vánočního podvečera

Novinky, Monika Čapková

Pravou vánoční atmosféru přinesla v rámci živého betlému v Malé Bělé u Bakova i velbloudice Shaila.

Foto: Petr Prokorát
Článek

Po jedenácté pořádal v sobotu 20. prosince folklorní soubor Furiant živý betlém, který se těší veliké oblibě. I letos si k Betlému našlo cestu více než 200 lidí.

Dlouholetým snem pořadatelů bylo přivézt do malé vesnice i živého velblouda, který neodmyslitelně patří k postavám Tří králů. A protože soubor letos pořádal jen jediný živý betlém v domovské obci a oslavil v říjnu 15 let své existence, rozhodl se zainvestovat právě do kouzelného zvířete, které se stalo samozřejmě velkou atrakcí a léta neměnnou scénérii velmi obohatilo. Zrovna tak jako telátko a ovečka pana Šípa z Horní Rokyty a ovečky od Bechyňů z Dolánek. Nechyběl však ani králík a slepice.

To vše doneseno malému Ježíškovi, kterého letos představovala malá Nikolka Holátková. Maminka a tatínek Nikči si pak s velkou chutí střihli role Marie a Josefa. O hudební doprovod se postaral pěvecký sbor Carillon z Bělé pod Bezdězem.

O vánoční stůl pak děvčata a pán ze souboru, kteří připravili staročeské pochoutky pro každého, kdo měl zájem o ochutnání. Podávaly se polévky: kyselá, rybí a cibulová, dále pak šoulet a kuba. Nádhernou vánočku upekla paní Těšitelová. Vše se zapíjelo výborným svařeným vínem.

Na závěr si všichni navzájem popřáli pěkné svátky a úspěšný vstup do nového roku, v kterém pro své příznivce, a nejen je, připraví soubor Furiant zase několik jistě vydařených akcí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám