Hlavní obsah

Vedle cyklostezky u řeky Moravy vyrostla nová atrakce: pumptrack

Novinky, Martina Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příjemné zpestření výletu nabízí cyklistům nový areál, který vyrostl u cyklostezky podél řeky Moravy, mezi Otrokovicemi a Kroměříží u obce Kvasice. Za místním fotbalovým hřištěm si můžete zajezdit na takzvaném pumptracku.

Foto: Martina Žáčková

Pumptrack v Kvasicích

Článek

Stačí jen odbočit pár metrů z cyklostezky a šlápnout do pedálů.

Pumptrackem se označuje uměle vytvořená dráha s řadou terénních nerovností – takzvaných boulí a klopených zatáček, vybudovaných z navezené a zpevněné hlíny, případně z dřevěných modulů. Je koncipován tak, aby se dal v ideálním případě projíždět bez šlapání, přičemž k udržování rychlosti stačí správně „pumpovat“ řídítky kola a přesouvat těžiště nad kolem zepředu a dozadu místi šlapání.

Pumptrack je výborným tréninkovým terénem, mj. pro nácvik rovnováhy a ovládání kola, vhodným i pro začátečníky a děti. Zpravidla bývá postaven jako uzavřený okruh. Kvasický areál je však výrazně rozsáhlejší a tvořený více větvemi, které mohou jezdci libovolně kombinovat. Obsahuje také malý okruh pro děti na odrážedlech.

Areál byl dokončen na podzim, podle informační tabule „díky velké podpoře obce Kvasice a úsilí místního občana Jakuba Klementa“. Výstavbu včetně projektové dokumentace zajistila Česká Mountainbiková Asociace spolu s Dirty Parks.

Cyklostezka, v jejíž blízkosti byl pumptrack postaven, patří k nejvyhledávanějším terénům pro cyklisty u bruslaře ve Zlínském kraji. Vede od Kroměříže přes Otrokovice a poté podél Baťova kanálu až na jih Moravy. Nedávno na ni byla napojena i cyklostezka z Otrokovic do Zlína. 

U fotbalového hřiště vedle pumptracku je v letní sezóně zahrádka s možností občerstvení a posezení.

Reklama

Výběr článků

Načítám