Hlavní obsah

Vedení Karlovarského kraje přidá krajské nemocnici na platy zdravotníků

Novinky, Alena Lochmannová

Po jednání se zdravotníky v chebské nemocnici se vedení kraje zavázalo k tomu, že bude hledat cestu k řešení personálního zajištění jednotlivých oddělení a k možnému zvýšení platů.

Foto: Alena Lochmannová

Od 1. března 2017 posílí kraj rozpočet Karlovarské krajské nemocnice o dalších 10 milionů korun.

Článek

Výsledkem je, že kromě navýšení platů o 10 procent od 1. března posílí kraj rozpočet Karlovarské krajské nemocnice o dalších 10 miliónů korun. Peníze bude muset management nemocnice využít výhradně na platy středního zdravotnického personálu.

„Vím, že situace ve zdravotnictví není dobrá, chybí mnoho zdravotních sester a ty, které zůstávají, pracují spoustu hodin navíc. Jsme si toho vědomi, proto podle možností krajského rozpočtu chceme vyjít zdravotníkům vstříc a kromě přislíbeného desetiprocentního nárůstu platů ještě přidáme 10 miliónů korun. Dohlédneme na to, aby peníze rozdělil management nemocnice právě střednímu zdravotnickému personálu a na těch odděleních, kde je posílení platů nejvíce zapotřebí,” vysvětlila hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová.

Navýšení financí pro nemocnici musí schválit krajské zastupitelstvo na svém jednání 23. února. „Věřím, že se tímto vstřícným krokem podaří celou situaci zklidnit a pomůže to i ke stabilizaci personálu v nemocnicích,” dodal krajský radní Jan Bureš.

Podle představitelů vedení kraje je však nezbytné, aby se problémem ve zdravotnictví zabýval stát a řešil jej systémově. Právě o tom bude 20. února jednat hejtmanka Jana Vildumetzová jako předsedkyně Asociace krajů a její kolegové hejtmani na setkání s vládou. O výsledku jednání bude zdravotníky opět informovat.

V letošním roce kraj zahájil velkou dostavbu a rekonstrukci  nemocnice v Chebu za bezmála 500 miliónů korun. Dál bude obnovovat jednotlivá oddělení sokolovské nemocnice, kde budou mít pacienti v budoucnu k dispozici například nové operační sály. Kraj nechává zrekonstruovat kardiologii v karlovarské nemocnici a opravy čekají i porodnici. Z evropských fondů chce získat asi 152 milióny korun na přístrojové vybavení pro návaznou péči do Karlovarské krajské nemocnice.

„Těmito nemalými investicemi chceme zajistit pro naše občany kvalitnější zdravotní péči a zároveň zlepšit podmínky a zázemí pro nelehkou práci zdravotníků,” uzavřela hejtmanka Jana Vildumetzová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám