Hlavní obsah

Večerníčky a pohádky na výstavě v brněnské Baron Trenck Gallery

Novinky, Hana Nehybová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pat a Mat, Bob a Bobek, Míček Flíček... Výstava Večerníčky a pohádky v Baron Trenck Gallery v Brně jistě potěší každého. Je určena dětem i dospělým návštěvníkům a setkáte se zde se spoustou známých postaviček ze sbírek Ateliérů Bonton Zlín.

Foto: Česká televize

Postavičky dvou sympatických nešiků, Pata a Mata, zná snad každý.

Článek

Ateliery Bonton Zlín jsou správcem největšího archívu českých hraných i animovaných filmů. Mají ve správě okolo tisíce českých filmů vyrobených v letech 1965 až 1991 - například filmy režisérů Miloše Formana, Jiřího Menzela nebo Jana Svěráka.

Ateliery jsou také držiteli filmových práv okolo 250 animovaných filmů, které vznikly na základě populárních kreslených a loutkových postav.

V současné době představují Ateliery Bonton Zlín samostatné tvůrčí středisko. Vzniklo v roce 1924 mimo tradiční kulturní centra ve specifických podmínkách rozvoje obuvnického koncernu Baťa a jeho původním posláním byla filmová reklama. Mezi první tvůrce reklamních, instruktážních a školních snímků byl i Elmar Klos.

Po příchodu Hermíny Týrlové a Karla Zemana ve 40. letech se ve Zlíně začali věnovat i animované tvorbě. Prvním nereklamním animovaným filmem u nás je známý snímek Hermíny Týrlové Ferda Mravenec.

Ze sbírek Atelierů Bonton Zlín je uspořádána výstava v brněnské Baron Trenck Gallery. Setkáte se zde s originálními loutkami z českých animovaných pohádek a večerníčků a čeká vás i prohlídka pracoviště animátora a jeho pomůcek pro tvorbu pohádkových světů. Současnou tvorbu představují například známé postavičky Pata a Mata, věčných nešiků s optimistickým pohledem na svět ze seriálu A je to.

Výstavu v Baron Trenck Gallery (www.barontrenckgallery.cz), která se nachází v areálu kapucínského kláštera v Brně (Kapucínské náměstí 5), můžete navštívit až do 28. listopadu. Otevřeno je vždy od středy do neděle od 10 do 16 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám