Hlavní obsah

Večerní prohlídky na zámku Konopiště otevřou i nepřístupné prostory

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Večerní procházky zámkem Františka Ferdinanda ď Este nabídnou návštěvníkům v tajemné večerní atmosféře i místa, kam se během tradičních prohlídek nechodí. Průvodce budou dělat současníci arcivévody Františka Ferdinanda d´Este.

Foto: zámek Konopiště
Článek

František Ferdinand ď Este koupil  lovecký zámeček Konopiště od Lobkoviců a přebudoval na důstojné sídlo následníka trůnu. Zámeček dal přestavět v historizujícím stylu a jeho okolí přeměnil v krajinářský park. Na ploše bývalé barokní zahrady založil Růžovou zahradu se skleníky. Do zámku umístil své sbírky získané z dědictví po svých italských předcích i vlastní sběratelskou činností, neboť sám vášnivě rád lovil a cestoval.

"Večerní prohlídka je změněna hlavně v pojetí – výklad se týká zámku a interiérů jen okrajově, důraz je kladen na osobu Františka Ferdinanda a jeho vášně – lovecká, milostná, rodinná, vojenská, sběratelská atp. Návštěvník uvidí i zbrojnici, kapli a loveckou chodbu, která je to nejcennější a nejzajímavější na zámku, hlavně zbrojnice, dále prochází chodbou s grafikami, z kuřáckého salónu vychází dveřmi kolem pokojů u hraběnky na balkón na nádvoří. Tyto části zámku jsou jinak nepřístupné," uvedla kastelánka Ing. Marie Krejčová.

"V tomto roce máme na programu večerní prohlídky od 15. května, doufám, že návštěvníci budou spokojeni a procházku zámkem s npor. Jenikowským a hofmistrem Franzem Janáčkem si moc užijí," dodala Krejčová.

Večerní prohlídky se konají 29. 5., a dále každou druhou středu v měsíci, tj. 12. a 26. 6., 10. a 24. 7., 7. a 21. 8. a naposledy 4. a 18. 9.

Reklama

Výběr článků

Načítám