Hlavní obsah

Ve Znojmě dělali osvětu v prevenci rakoviny

Novinky, Radka Rytířová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve středu probíhala po celé republice veřejná sbírka pod názvem "Český den proti rakovině". Úderem patnácté hodiny se devět dobrovolníků rozešlo po městě. Nabízeli ke koupi květy měsíčku lékařského za symbolických 20 Kč.

Foto: Radka Rytířová
Článek

Poznávacím znamením prodávajícího bylo žluté tričko s potiskem květu měsíčku lékařského, který je symbolem "Ligy proti rakovině", která tuto sbírku pořádá. Letošní ročník byl již v pořadí sedmnáctý a barva stužky u prodávaných květů byla tmavě zelená. Téma pro rok 2013 je rakovina tlustého střeva a konečníku, kterou u nás ročně v ČR onemocní přes 8 000 lidí a téměř 5 000 na ni zemře. 

Sbírka ve Znojmě probíhala na Horním náměstí, na Náměstí T.G.M., Obrokově ulici, Václavském náměstí a různých uličkách a zákoutích tohoto malebného města. Dobrovolníci zašli i na poštu a do banky, kde je personál i klienti s vděkem přijali a poděkovali, že se také mohou do akce takto zapojit. Někteří lidé se prodávajícím svěřili, že jsou dnes ve městě již poněkolikáté, pravě proto aby tuto akci koupí květu podpořili a že jsou zatím jediní, které potkali.

Žlutá trička zavítala i na místní radnici, kde si květy koupil jak pan starosta Gabrhel, zaměstnanci úřadu i místostarosta Pavel Balík, který všechny přítomné pozval na krátkou návštěvu do své kanceláře. Při rozloučení se domluvilo, že se na radnici nesmí zapomenout ani v příštím roce.                                                                  

Za odpoledne se podařilo těmto dobrovolníkům prodat více bež 200 kusů žlutých květů a tudíž se dá předpokládat, že se podařilo vybrat na prevenci proti rakovině asi čtyři tisíce korun.

Podle dostupných informací se letošní sbírky  zúčastní na 11 700 dobrovolníků, kteří  budou mít k dispozici 800 tisíc kvítků. Těm, kteří se zastavili a zakoupili si žlutooranžovou kytičku, byla sbírka vysvětlena a dostali navíc doplňující letáček, na kterém byly vypsány potřebné informace o prevenci nemoci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám