Hlavní obsah

Ve znojemské nemocnici ortopedi jako první v ČR použili systém NanoScope

Novinky, Petra Veselá

Nemocnice Znojmo jako první v ČR vyzkoušela u 3 pacientů v kolenním kloubu novou revoluci v artroskopii, a to systém NanoScope™. Zákrok proti klasické artroskopii je méně invazivní, optika nanoskopu je tenká a flexibilní, proto odpadá nutnost anestezie i několikatýdenní pooperační rekonvalescence.

Foto: Petra Veselá

Nanoskopie prováděná poprvé v ČR ve znojemské nemocnici

Článek

U 3 pacientů byla poprvé v ČR provedena 5. března 2020 nanoskopie kolenního kloubu v ambulantním režimu, tedy pouze s lokální anestezií. Výkony provedl primář Ortopedicko-traumatologického oddělení, prof. MUDr. Radek Hart, Ph.D., který objasnil unikátnost výkonu: „Výhodou pro lékaře je velmi rychlá a přesná diagnostika mimo operační sál, pro pacienta odbourání předoperačního vyšetření, celkové anestezie, hospitalizace vč. vyšetření magnetickou rezonancí.“

Všichni pacienti se po výkonu shodli na tom, že nečekali takový rychlý a bezbolestný diagnostický zákrok. U každého pacienta trval pokaždé jinak, a to v rozmezí od 15-20 minut. „Byla jsem mile překvapena, že mohu chvíli po zákroku odejít domů, stále jsem čekala, že dostanu alespoň berle,“ svěřila se pacientka bezprostředně po vyšetření.

Zákrok proti klasické artroskopii je méně invazivní, optika nanoskopu je velmi tenká a flexibilní, proto odpadá nutnost anestezie i několikatýdenní pooperační rekonvalescence. NanoScope™ umožňuje provádět artroskopii ramene, kolene i malých kloubů v ambulantním režimu, tedy pouze s lokální anestezií.

Systém NanoScope™ se začal poprvé používat v roce 2019 v USA, do Evropy dorazil záhy, a to jen o pár měsíců později. Vyšetření jsou v této chvíli prováděny např. v Německu nebo Francii. Česká republika se připojila prostřednictvím Nemocnice Znojmo.

Reklama

Výběr článků

Načítám