Hlavní obsah

Ve zlivském Prymu si zaměstnanci polepšili na mzdách

Novinky, Petr Pokorný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nárůst základních měsíčních mezd a odměn je výsledkem nově uzavřené kolektivní smlouvy, na jejímž obsahu se dohodli zástupci Odborového svazu KOVO s vedením firmy. Mzdové prostředky na výplaty dvou stovek zaměstnanců zlivské strojírenské společnosti Prym Consumer CZ se zvýšily v průměru o 5 procent.

Foto: Petr Pokorný

Nárůst mezd ve zlivském Prim Consumer garantuje nová kolektivní smlouva, kterou uzavřela firma s OS KOVO.

Článek

„V nárůstu mezd je obsaženo navýšení základních mezd a prémií všech zaměstnanců, byl navýšen příplatek za práci ve dnech pracovního klidu a polepší si i zaměstnanci pracující ve vícesměnných provozech. Muži i ženy bez rozdílu,“ uvedl zmocněnec Krajského sdružení Odborového svazu KOVO Jihočeského kraje Jan Švec a předseda základní organizace OS KOVO při Groz-Beckert zastupující zaměstnance Prym Consumer CZ.

„Nárůst mezd a další sjednané výhody ve formě příplatků a benefitů lze označit za nadstandardní. V rámci série formálních i neformálních jednání došlo ke sladění postojů, nároků a potřeb obou stran, což umožnilo dospět k oboustranně výhodnému kompromisu. Ten naplňuje jak požadavky zaměstnanců, tak i reálné možnosti firmy,“ zdůraznil Švec.

Vedle pevných mezd vyplácí firma s loňským ročním obratem ve výši čtvrt miliardy korun svým zaměstnancům měsíční a roční bonus či nadstandardní příplatky za odpolední a noční směny, práci přesčas a práci v riziku. Poskytuje možnost flexibilní pracovní doby pro administrativní zaměstnance, možnost čerpání náhradního volna, pět týdnů dovolené, příspěvek na závodní stravování, finanční odměny za pracovní jubilea, penzijní připojištění a řadu dalších výhod. Prym Consumer CZ mimo jiné dotuje autobusovou linku, která zaměstnance dopraví z Českých Budějovic přímo do areálu podniku na okraji Zlivi na směnu a zpět.

„Významné navýšení mezd bylo možné především díky převzetí části výroby s výrazně vyšší přidanou hodnotou z mateřské společnosti do našeho závodu,“ konstatoval jednatel společnosti Prym Consumer CZ Miroslav Lácha.

Lepší odměňování zaměstnanců v provozech tradičního producenta ručních šicích jehel a špendlíků podle něho přímo souvisí s rozšiřováním výroby a novou orientací na automobilový a elektrotechnický průmysl.

Vedle stabilizace svého tradičního výrobního programu nyní firma připravuje další rozšiřování výroby právě pro odběratele z obou zmíněných, pro Prym Consumer „nových“ průmyslových odvětví. Své rozvojové plány a projekty firma řeší už nyní společně s odbory.

„Prosazení rozhodnutí o přesunu výroby těchto produktů z Německa do Zlivi bylo extrémně náročné a významně se na něm podílel právě Jan Švec, který tento krok podpořil na úrovni Evropské podnikové rady holdingu William Prym, jíž je předsedou,“ doplnil Lácha a dodal, že kvůli rozšiřování výroby už nyní firma hledá nové zaměstnance, kteří by rozšířili její pracovní tým. Své uplatnění ve zlivském Prym Consumer CZ najdou, jak vyučení, středoškolsky a vysokoškolsky vzdělaní technici, tak i méně kvalifikovaní dělníci.

Reklama

Výběr článků

Načítám