Hlavní obsah

Ve Zlínském kraji vznikají Filmové obce – unikátní projekt na podporu filmového průmyslu

Novinky, Kateřina Martykánová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Zlínském kraji vzniká unikátní projekt na podporu filmového průmyslu. Města, která jsou ochotna poskytovat štábům pro natáčení výhodnější podmínky, nově spojuje označení ‚Filmová obec‘. Do projektu, za kterým stojí filmová kancelář ZLÍN FILM OFFICE, je zapojeno již osm největších měst kraje.

Foto: Zlín Film Office
Článek

„Po prvních zkušenostech s filmaři jsme zjistili, že producenty čeká v rámci příprav natáčení vždy stejný úkol: zajistit zábory, svoz odpadu a spojit se s místními hasiči, policií a záchranou službou. V naší kanceláři vznikla myšlenka tyto položky na jednotlivých úřadech předjednat a přístup do regionu tak filmařům ještě víc usnadnit,” uvedla Magdaléna Hladká, výkonná ředitelka ZLÍN FILM OFFICE.

„Navíc jsme jednotlivé obce požádali, aby výše zmíněné položky poskytovaly filmařům bezplatně nebo s největším možným přispěním. Města, která s touto spoluprací souhlasí, oceňujeme právě udělením značky Filmová obec,” dodala.

„Projekt tohoto typu je v ČR unikátní. Je to skvělý nápad a zlínská filmová kancelář potvrzuje, že je jednou z nejaktivnějších v zemi. Zlínský kraj potvrzuje konkrétními činy, že je film friendly regionem,“ hodnotí Ludmila Claussová, vedoucí národní filmové kanceláře Czech Film Commission

Model popsaného způsobu spolupráce byl poprvé vyzkoušen v Kroměříži, kde se v průběhu května a června natáčela historická minisérie Marie Terezie. „Filmová kancelář i zástupci města zafungovali bezvadně. Za produkci oceňuji především to, že vše domluvené platilo a fungovalo bez nutnosti připomínání či změn,“ zmiňuje Branko Jehlár, vedoucí výroby za společnost Maya Production s. r. o.

Projekt má být přínosem nejen pro filmaře, ale především pro samotná města. „Filmové obce jsou naší kanceláří zviditelňovány a přednostně doporučovány filmařům k natáčení. Projevená vstřícnost se městům dále vrací např. možností sjednat si se štáby mediální spolupráci, podívat se na plac nebo získat poděkování v titulcích,“ informoval Jindřich Motýl, předseda Regionálního filmového fondu, zřizovatele filmové kanceláře.

Jeho slova potvrzuje starosta Kroměříže Jaroslav Němec: „Spolupráce je založena na oboustranných individuálních potřebách. O Kroměříž je mezi filmaři tradičně velký zájem a rádi jim v rámci svých možností vyjdeme vstříc. A jako velmi prospěšná se už teď, při natáčení série Marie Terezie, ukázala i spolupráce se ZLÍN FILM OFFICE, zejména na úrovni zprostředkování důležitých informací a kontaktů.“

Označení ‚Filmová obec‘ používá k dnešnímu dni 8 největších měst v kraji: Holešov, Kroměříž, Rožnov pod Radhoštěm, Uherské Hradiště, Valašské Klobouky, Valašské Meziříčí, Vsetín a Zlín. Svou účast zvažují i další, například Otrokovice. „V rámci prvního oslovení jsme kontaktovali pouze velká města. Rádi bychom ale touto cestou vyzvali k zapojení do projektu všechny ostatní obce ve Zlínském kraji,“ upozornil Martin Růžička, místopředseda Fondu.

Obce rozvoj filmového průmyslu v kraji vítají. „Jsme rádi za příležitost spolupracovat s filmovou kanceláři, která nás nedávno oslovila. Jejím prostřednictvím jsme nabídli filmařům naše krásné památky a už nyní máme nabídku na natáčení klipu německé kapely Almanac v prostorách zámku,“ dodal Rudolf Seifert, starosta Holešova. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám